Noi reguli pentru taximetriştii din Târgu-Jiu

275

O ordonanţă aprobată de Guvern în această săptămână stabileşte faptul că certificatul de cazier judiciar al conducătorului auto care practică profesia de taximetrist trebuie să conţină menţiuni din care să rezulte că nu a fost condamnat pentru unele infracţiuni. Astfel, a fost completată şi modificată Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere.

Noul act normativ precizează explicit faptul că din certificatul de cazier judiciar al conducătorului auto care practică profesia de taximetrist şi al managerului de transport în regim de taxi şi închiriere trebuie să rezulte că aceştia nu au fost condamnaţi pentru: infracţiuni contra siguranţei pe drumurile publice; infracţiuni privind traficul şi consumul de droguri; infracţiuni contra vieţii, sănătăţii şi integrităţii corporale; infracţiuni privind traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile; infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale; infracţiuni contra patrimoniului.
Ordonanţa aprobată în urmă cu două zile va crea temeiul legal pentru Ministerul Transporturilor să reglementeze prin norme aprobate prin ordin de ministru existenţa şi modul de dobândire a unui certificat de competenţă profesională pentru managerii de transport în regim de taxi şi în regim de închiriere. Certificatul de competenţă profesională va avea o valabilitate de 10 ani, iar pentru a-l obţine trebuie îndeplinite o serie de condiţii, între care: absolvirea liceului, cu sau fără diplomă de bacalaureat, participarea la curs şi promovarea unui examen, conform normelor ce vor fi aprobate prin ordinul ministrului Transporturilor.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei Târgu-Jiu, pe străzile municipiului circulă peste 300 de taxiuri. La ora actuală, municipalitatea are un număr de 347 de autorizaţii de taxi eliberate, din care 181 sunt pentru taximetrişti independenţi, iar 166 sunt pentru transportatori autorizaţi, persoane juridice.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here