Noi reglementări pentru îmbunătățirea serviciilor farmaceutice  

1678

La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul a aprobat, în ședința din 23 august 2018, o Ordonanță de Guvern pentru modificarea și completarea Legii farmaciei nr. 266/2008, care are ca principal scop asigurarea accesului pacienților la tratament medicamentos și la servicii farmaceutice de calitate, care alături de serviciile medicale sunt de o importanță vitală pentru pacienți. La nivelul județului Gorj, 52 de furnizori de medicamente sunt în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Actul normativ prevede o serie de măsuri pentru protecția pacientului, precum  sancțiuni care se aplică unităților farmaceutice în cazul eliberării de medicamente fără preț de producător aprobat de Ministerul Sănătății, sau, în cazul practicării unor prețuri cu amănuntul mai mari decât cele aprobate de Ministerul Sănătății, conform prevederilor legale. De asemenea,  sunt prevăzute sancțiuni pentru unitățile farmaceutice care  nu dețin autorizație de funcționare emisă de Ministerul Sănătății în conformitate cu prevederile legale pentru vânzarea şi eliberarea on line a medicamentelor, care se eliberează fără prescripţie medicală. “Descentralizarea este o prioritate a acestui Guvern, iar actul normativ aprobat azi reprezintă încă un pas în această direcție. Astfel, inspecția de autorizare a unităților farmaceutice, care până în prezent este realizată de Ministerul Sănătății, va trece în sarcina Direcțiilor de Sănătate Publică. În acelasi timp, în vederea asigurării unei supravegheri eficiente și riguroase a activităților desfășurate în unitățile farmaceutice, actul normativ  aprobat astăzi mai prevede că inspecția de supraveghere a activității unităților farmaceutice va fi exercitată de către personalul împuternicit din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, instituție cu insfrastructură și capacitate de a exercita această activitate”, se arată într-un comunicat al ministerului.

În termen de 60 de zile de la data publicării prezentului act normativ în Monitorul Oficial al României, Ministerul Sănătății va elabora normele de aplicare a Ordonanței de Guvern.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here