Noi pași pentru reglementarea acordării serviciilor medicale la distanță

796

Un proiect de lege pentru acordarea de servicii medicale la distanță a fost adoptat de Senat. Documentul are ca scop reglementarea și facilitarea accesului pacienților la servicii de telemedicină, o alternativă viabilă atunci când consultaţia fizică a pacientului nu se poate efectua.

În data de 6 octombrie, documentul a fost înregistrat la Camera Deputaților pentru dezbatere. În cazul acestui proiect de lege, camera decizională este Camera Deputaților. Proiectul are ca scop stabilirea cadrului juridic și instituțional, precum și a măsurilor și mecanismelor necesare în vederea facilitării accesului la servicii medicale la distanță de către medici, prin mijloace de comunicare electronice. Potrivit proiectului de lege, serviciile medicale care pot fi furnizate prin intermediul telemedicinei sunt: consultația pentru stabilirea unui diagnostic; consultația și monitorizarea preventivă sau post – terapeutică a unui pacient; interpretarea unor rezultate ale investigațiilor medicale; solicitarea unei alte opinii specializate; pregătirea unei decizii terapeutice; eliberarea prescripțiilor medicale; supravegherea stării de sănătate a pacienților; efectuarea unei proceduri medicale sau altui tip de intervenție, care presupune integrarea în timp real a unor date de la distanță, inclusiv opinii ale altor specialiști în domeniul sănătății (telemedicina de tip sincron).
„De prevederile prezentei legi beneficiază toate persoanele asigurate în România, cât și cele neasigurate. Modalitățile de acordare a serviciilor de telemedicină se stabilesc prin contractul-cadru și pot fi suportate din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate. Unitățile sanitare care asigură asistența medicală prin telemedicină au obligația să garanteze confidențialitatea și securitatea informațiilor legate de starea de sănătate a beneficiarilor acestor servicii pe tot parcursul procedurilor de colectare, utilizare și stocare în format electronic a datelor personale și să respecte drepturile lor referitoare la prelucrarea datelor cu caracter personal. Pacienții vor fi informați despre limitele consultului la distanță și necesitarea apelării cabinetului sau a numărului unic de urgență 112 în situația modificării sau a agravării simptomelor. Serviciile de telemedicină se vor programa în mod similar cu cele clasice, astfel încât în momentul în care se va acorda consultația la distanță medicul să aibă acces la fișa pacientului sau la dosarul electronic de sănătate”, se arată în proiectul de lege.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here