Noi măsuri de sprijin pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă

601
Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, reprezentanţii Agenţiei pentru Ocupare şi Formare Profesională Gorj, au prezentat modalităţile de accesare a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), program care se adresează persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă şi se derulează în perioada 2007-2013.

Potrivit Cristinei Guţă, inspector principal în cadrul AJOFM Gorj, obiectivul principal al proiectului constă în creşterea şanselor de ocupare a şomerilor de lungă durată. Mai exact, a acelor persoane care nu au avut un loc de muncă regulat remunerat în ultimele 6 luni, nu au absolvit o formă de învăţământ secundar sau nu deţin o calificare profesională, au vârsta peste 50 de ani, trăiesc singure şi au în întreţinere una sau mai multe persoane, lucrează într-un sector sau profesie în care dezechilibrul repartizării posturilor între bărbaţi şi femei este cu cel puţin 25 % mai mare decât media dezechilibrului repartizării posturilor între bărbaţi şi femei în toate sectoarele economice sau sunt membre ale unei minorităţi etnice dintr-un stat membru şi care are nevoie să îşi dezvolte profilul lingvistic, formarea profesională sau experienţa de muncă pentru a-şi îmbunătăţi şansele de a obţine un loc de muncă.

3 regimuri de ajutor, în valoare totală de 133,5 milioane de euro
Toate persoanele care se încadrează în categoriile menţionate pot beneficia de 3 regimuri diferite de ajutor. Astfel, ajutorul de stat pentru ocupare se acordă pentru subvenţionarea costurilor pentru ocuparea forţei de muncă, suma alocată pentru perioada 2009-2010 fiind de 56,7 milioane euro, ajutorul de stat pentru formare se acordă pentru subvenţionarea costurilor pentru formare profesională, suma alocată pentru aceeaşi perioadă fiind de 51,9 milioane euro, iar cel de-al treilea regim de ajutor, cel de minimis se acordă pentru subvenţionarea costurilor pentru informarea, instruirea şi investiţiile în domeniul sănătăţii şi securităţii la locul de muncă, suma alocată fiind de 24,9 milioane euro. Există totuşi şi situaţii în care nu se poate acorda niciun fel de ajutor de stat. Una dintre acestea este atunci când o întreprindere este în insolvenţă sau trebuie să ramburseze ajutorul primit ca urmare a deciziei UE, atunci când îşi desfăşoară activitatea în sectoarele pescuitului, acvaculturii, produselor agricole sau cărbunelui. Persoanele interesate pot afla mai multe detalii despre accesarea fondurilor de la sediul reprezentanţei OIR POSDRU SV Oltenia din str 23 August, nr 28 A sau la numărul de telefon 0353/805707 .
I.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here