Noi măsurători ale INOE la Coloana Infinitului

344

În perioada 24-28 iulie 2017, echipa Institutului Naţional pentru Cercetare-Dezvoltare în Optoelectronică (INOE) desfăşoară noi măsurători în cadrul programului multianual de cercetare şi monitorizare a stării de conservare a pieselor care compun Ansamblul Monumental “Calea Eroilor”, focalizate de această dată cu precădere asupra Coloanei Infinite.

Măsurătorile vor livra informaţii importante despre condiţia suprafeţelor, mai ales despre cele aflate la înălţime mare, la care accesul este limitat. Informaţiile culese vor conduce la realizarea modelului fotogrametric. În plus, modelul digital va fi completat cu cel termografic, util urmăririi şi evaluării stresului termic pe obiect. Din interpretarea tuturor datelor, se vor cunoaşte materialele şi tratamentele optime la orice moment, zonele critice, mecanismele şi ratele de degradare. Analizele multispectrale şi determinările lidar sunt asociate acestei campanii.
Datele achiziţionate în aceste zile se vor corobora cu cele privind analiza spectrofotometrică a materialelor straturilor de acoperire. Ca şi în alte etape ale cercetării, datele vor fi interpretate şi vor fi asociate cu influenţa factorilor de mediu şi antropici.
Reprezentanţii echipei INOE prezenţi la Târgu-Jiu au menţionat că determinările şi achiziţiile de date realizate în această etapă au presupus o pregătire amplă. “Acestea sunt realizate cu o parte a laboratorului mobil, care permite survolul cu o varietate de senzori. Este pentru prima dată când laboratorul aerian este exploatat la întreaga capacitate, pentru un monument din România. Pregătirea echipamentului special şi a adaptărilor pentru senzori, care să permită operarea cu senzorii în concordanţă cu particularităţile locului a fost susţinută de INOE în perioada pregătitoare, cuprinzând proiectarea soluţiilor, realizarea şi testarea sistemului şi adaptoarelor, precum şi ore de teste, reglaje şi zbor de control”, a precizat Roxana Rădvan, coordonatoarea echipei INOE prezente la Târgu-Jiu şi membră a Consiliului Ştiinţific al Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare “Constantin Brâncuşi”.
Alături de rapoartele de cercetare propriu-zise, adresate în principal specialiştilor, INOE îşi propune să elaboreze o carte pentru publicul larg, în care să prezinte strategia cercetării, rezultatele şi, nu mai puţin important, impactul acestor cercetări, lucrare ce se estimează să fie publicată la o editură internaţională de prestigiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here