Administraţia Fondului pentru Mediu a publicat liste noi cu persoanele juridice acceptate în Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional (Programul Rabla) şi în Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic (Programul Rabla Plus), ca urmare a aprobării dosarelor de finanțare în ședința Comitetului de Avizare din data de 3 iulie 2020, respectiv 30 iunie 2020.
În această etapă, adică la cea din 3 iulie, în cadrul Programului Rabla au fost acceptate 106 dosare pentru 269 autovehicule și o contestație pentru două autovehicule. Pentru Programul Rabla Plus au fost acceptate 38 dosare pentru 53 autovehicule, dintre care 38 pur electrice, 13 electrice hibride și două motociclete electrice, precum și o contestație pentru trei autovehicule pur electrice. Listele persoanelor juridice care au fost acceptate în cadrul acestor programe sunt publicate pe site-ul AFM, (www.afm.ro), la secțiunile aferente Programelor Rabla şi Rabla Plus. Persoanele juridice care au fost acceptate se pot adresa producătorilor/ dealerilor auto validaţi în Programele Rabla și Rabla Plus, listele acestora fiind disponibile pe site-ul instituției. În etapa de vineri, 3 iulie, la Programul Rabla, pe lista proprietarilor persoane juridice acceptate care se supun Regulamentului (UE) 1.407/2013 al Comisiei din 18 decembrie 2013 privind ajutoarele de minimis, în baza documentelor depuse la dosar, au fost declarate acceptate în vederea primirii finanţării şi câteva societăţi comerciale din Gorj, dar şi un centru medical din Târgu-Jiu din zona Digului Jiului. Toate aceste persoane juridice au primit o finanţare de 41.000 de lei, în vederea înnoirii parcului auto cu șase noi autovehicule. De asemenea, şi o firmă de construcţii celebră în Gorj ce are sediul în apropierea oraşului Turceni a primit la etapa de avizare de la finele lunii iunie aprobare pentru înnoirea parcului auto cu două maşini, valoarea finanţată de AFM fiind de 15.000 de lei în acest caz.
Finanţări maxime pe Rabla Plus
Totodată, luna trecută, prin programul Rabla Plus, şi alte firme din Gorj au primit finanţări pentru dotarea cu autovehicule nepoluante. Este vorba despre societatea afaceristului care are concesionată Insuliţa Jiului, această firmă primind 90.000 de lei pentru achiziţionarea a două autoturisme. De asemenea, recordul îl deţine o altă societate din Gorj care a primit o finanţare impresionantă, respectiv de 315.000 lei pentru dotarea cu șapte autovehicule nepoluante. Tot în iunie, şi dosarul unui dealer auto cu sediul în Târgu-Jiu a fost acceptat în vederea aprobării unei finanţări de 45.000 de lei prin Programul Rabla Plus.Programul Rabla Plus a fost lansat la data de 25 martie 2020 de către Administrația Fondului pentru Mediu şi este dedicat persoanelor care doresc să achiziționeze un autovehicul electric sau electric hibrid plug-in. Bugetul pentru anul acesta este de 140 milioane lei. AFM oferă şi în 2020 cel mai mare ecotichet din Europa pentru achiziționarea unui autovehicul full electric, în valoare de 45.000 de lei (aproximativ 10.000 euro) și 20.000 de lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid plug-in (aproximativ 4.500 euro) pentru autovehiculele hibrid plug-in, dar nu mai mult de 50% din preţul de comercializare. Accesarea Programului Rabla Plus nu este condiţionată de casarea şi radierea unui autovehicul uzat, însă prima de casare de 6.500 de lei oferită în cadrul Programului Rabla Clasic se poate cumula cu unul dintre ecotichetele prevăzute de Programul Rabla Plus.
Izabella Molnar