Noi investiţii ale Primăriei Târgu-Jiu – Extinderea canalizării municipiului, în plină desfăşurare

127

lucrari aparegioZona de vest a municipiului Târgu-Jiu este în plin şantier. Motivul îl reprezintă lucrările la extinderea reţelei de canalizare. Proiectul este în execuţie, suma alocată acestei investiţii fiind de 300 de miliarde de lei. Canalizarea în zona unde se derulează lucrările va fi pusă în funcţiune anul viitor în luna martie.

Autorităţile locale din municipiul Târgu-Jiu continuă seria lucrărilor de modernizare a oraşului şi îmbunătăţire a vieţii locuitorilor. După realizarea a numeroase proiecte în infrastructură şi alte domenii, acum se lucrează intens la extinderea reţelei de canalizare în partea de vest a oraşului. Pe Calea Severinului este „unul din punctele de lucru ale şantierului care execută lucrările de extindere şi reabilitare a reţelelor din municipiul Târgu-Jiu; este vorba de Asociaţia Energoconstrucţia, care are ca lider de asociere pe domnul director Patentaşu, Sincoterm şi Presanitas. Se execută aici lucrările de extindere a canalizării în zona de vest a oraşului, ele totalizează 9,1 km., au un termen de punere în funcţiune în martie 2012 şi suma alocată pentru ele din contractul total este de circa 50 miliarde lei. Vă reamintesc că este vorba despre un contract de extindere şi reţele de aproximativ 300 miliarde de lei vechi, care cuprinde atât reabilitarea cât şi extinderea reţelelor atât de apă cât şi de canalizare”, a precizat, Ion Popescu, directorul SC APAREGIO Târgu-Jiu.

Procedeu clasic de execuţie a lucrărilor

lucrari aparegio (1)Directorul societăţii APAREGIO a explicat pentru presă şi pentru cetăţeni, totodată, modul în care se execută lucrările de extindere a canalizării. „Se lucrează în procedeul clasic cu săpătură deschisă, se amplasează reţeaua de canalizare pe un diametru de 250 mm şi în aceeaşi săpătură reţeaua de distribuţie a apei tot pe un diametru de 250 mm. Se execută din polietilenă de înaltă densitate reţeaua de distribuţie a apei şi din policlorură de vinil reţeaua de canalizare. Sigur că acum se realizează colectorul, după aceea se vor realiza racordurile laterale şi branşamentele pe conducta de apă. Pe porţiunea scurtă, pe banda la care lucrăm se vor realiza la fiecare gospodărie în parte racordurile, iar pe porţiunea lungă de racord se va realiza o singură traversare până la un cămin pentru trei, patru sau cinci gospodării, depinde cum permite lucrari aparegio (2)configuraţia terenului în aşa fel încât traversările să fie corecte şi confortul creat să fie unul cât se poate de convenabil”, a explicat Ion Popescu. În plus, adaugă Popescu, „pământul care se excavează, se transportă, nu se lasă în şantier, se scoate, se amplasează conductele, se introduce stratul de nisip după care se vine şi se face umplutura în straturi succesive care se compactează. Lucrarea finală va fi de refacere a îmbrăcăminţii asfaltice. Ca şi tehnologie pe Calea Severinului avem colectoare de 250 mm, de la punctul cu intersecţia căii Severinului cu strada Pandurii şi până la podul de la Şuşiţa. Pe strada Tismana avem tot colector de 250 mm. Care se unesc undeva aici în intersecţia de la barieră şi de aici se pleacă cu un colector de 300 mm. Pe Strada Luncilor până la intersecţia Luncilor cu Panduri”.

Investiţii pentru târgujieni

lucrari aparegio (3)Pe Calea Severinului nu era canalizare, de aceea în cadrul şantierului este vorba de extinderea canalizării. Se vor realiza colectoarele principale care după aceea vor fi capabile să preia colectoarele secundare care se vor face pe o altă invetiţie, pe un proiect ulterior şi pe alte finanţe. Deja primăria a luat măsuri să obţină finanţare pentru canalizări; se va veni cu ele până în această canalizare, la care se lucrează, şi se va realiza o staţie de pompare pe râul Jiu. „Aici (n.r.: Calea Severinului) datorită configuraţiei terenul se vor mai realiza două staţii de pompare, una in Microcolonie, iar cealaltă pe Calea Severinului. Iar cea de-a treia staţie de pompare va fi peste podul Jiului. Noi sperăm să terminăm mai devreme deşi tot contractul trebuie să se termine la anu’ în septembrie. Asta însemnând chiar zonele de apă şi refacerile canalizării în tot oraşul”, a mai spus Ion Popescu.

Problemele apărute, rezolvate în timp util

Ca la orice lucrare, apariţia problemelor nu poate fi evitată. Şi la acest proiect se pare că au existat unele mici „obstacole”, dar constructorii sunt obişnuiţi cu astfel de situaţii şi le depăşesc întotdeauna. „Probleme în derularea proiectului au fost, doar că le-am depăşit. Cele mai multe probleme au apărut din cauza documentaţiei, situaţia de execuţie pe care am fost forţaţi să o refacem, cartea este predată toată, iar cealaltă carte ne priveşte pe noi, este vorba de cartea scrisă, este un contract mai greoi. Mai greu reuşim ca să agreem nişte tehnologii noi şi să le promovăm, în speţă forajul dirijat încă trebuie să demonstrăm că este bun şi sperăm să o facem cât de curând”, susţine reprezentantul constructorului. Pentru locuitorii zonelor unde se realizează lucrările de extindere a reţelei de canalizare, iniţiativa autorităţilor locale de a face astfel de investiţii este apreciată şi a fost aşteptată ani de zile. În scurt timp proiectul va fi finalizat, iar aşteptarea cetăţenilor va lua sfârşit.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here