Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

494

Miercuri, 21 iulie 2021, în Aula Magna “Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfăşurat şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul căreia au fost luate mai multe hotărâri.

Potrivit unui comunicat transmis de Biroul de Presă al Patriarhiei Române, prima dintre acestea se referă la înscrierea numelui Sfântului Cuvios Nichifor cel Lepros în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, în ziua de 4 ianuarie şi aprobarea textului Sinaxarului, Troparului, Condacului, Slujbei, Acatistului şi Paraclisului acestuia.

O altă hotărâre vizează aprobarea hotărârii Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc din ziua de joi, 4 martie 2021, referitoare la incompatibilitatea slujirii clericale cu funcţiile şi/sau demnităţile publice, în conformitate cu hotărârea Sfântului Sinod nr. 1676 din 6 martie 2008, care precizează că “arhiereului, preotului, diaconului, monahiei şi monahului din Biserica Ortodoxă Română, le este interzis să ocupe funcţii de demnitar/înalt funcţionar public la nivel central sau local, în Statul român sau în alte state”.

Sfântul Sinod a reamintit și că, potrivit sfintelor canoane, hirotoniile în treaptele de diacon şi de preot în Biserica Ortodoxă Română se pot săvârşi de către chiriarh doar pentru parohii şi mănăstiri din eparhia pe care o păstoreşte conform prevederilor statutare. Ierarhul care va hirotoni un candidat aparţinând altei eparhii decât cea pe care o păstoreşte, fără încuviinţarea ierarhului de la care provine candidatul, va fi trimis în judecata Consistoriului arhieresc prim, iar hirotonia va fi declarată nulă.

A mai fost aprobată și înfiinţarea a două noi parohii pentru comunităţile ortodoxe române din Ljubljana (Slovenia) şi din Dubai (Emiratele Arabe Unite). Ambele parohii vor fi sub directa autoritate a Patriarhiei Române.

De asemenea, potrivit aceleiași surse, “Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat act cu îngrijorare de recentele încercări de implementare a “educaţiei sexuale”, cu caracter obligatoriu, în învăţământul românesc, precum şi de rezoluţia Parlamentului European, din ziua de 24 iunie 2021, intitulată: Situaţia sănătăţii sexuale şi reproductive şi a drepturilor aferente în UE, în contextul sănătăţii femeilor (Raportul Matic). Patriarhia Română îşi reafirmă poziţia sa cu privire la păstrarea caracterului opţional al orelor care vizează “educaţia pentru viaţă” şi avertizează asupra riscurilor unei “educaţii sexuale” cu un conţinut ideologic potrivnic valorilor familiei creştine şi inadecvat vârstei copiilor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here