Noi echipamente, în dotarea Salvamont

1001

Capacitatea de intervenţie a echipelor salvamont creşte pe zi ce trece, datorită atenţiei acordată activităţii de salvare montană de către administraţiile locale şi judeţene prin asigurarea condiţiilor materiale şi financiare necesare pentru pregătirea profesională şi dotarea salvatorilor cu echipamente de lucru, protecţie, salvare, deplasare şi comunicaţii. Astfel, noi echipamente au intrat, recent, în dotarea Salvamont.

O nouă serie de echipamente necesare în salvarea cu ajutorul elicopterului a intrat în dotarea salvamontiștilor, respectiv hamuri aero și căști de protecție ce pot fi conectate atât la staţiile de emisie –recepţie portabile, cât și la sistemul audio din elicopter. Concepută pentru folosinţa în orice sezon, casca poate fi utilizată în deplasarea pe schiuri, cu ATV-ul, snowmobilul, în deplasarea pedestră în teren variat sau când salvatorul se urcă în elicopter, modelul ales fiind casca oficială folosită de salvatorii aero şi salvatori montani din Italia, Elveţia şi Cehia, în acţiunile de salvare de zi cu zi.

Deşi salvamontiştii au făcut salvări montane cu suport aero de peste 30 de ani şi prima şcoală Salvamont de salvare cu elicopterul a fost organizată în urmă cu 23 de ani, putem spune că în ultimii ani, salvarea montană cu sprijin aero a căpătat noi valenţe prin apariţia elicopterelor Inspectoratului General al Aviaţiei din dotarea SMURD sau Poliţie, elicoptere dotate cu troliu, şi pe care salvatorii montani au început să facă pregătirea specifică acestui domeniu. În acest moment, există, în întreaga ţară, peste 40 de salvamontişti pregătiţi şi dotaţi pentru salvarea din elicopter şi peste 150 de salvamontişti pregătiţi pentru lucrul la sol, respectiv semnalizarea şi comunicarea cu elicopterul, apropierea, accesul, respectiv coborârea din aparat şi transferul accidentatului, iar de anul trecut fiind făcute şi primele exerciţii aero cu echipajele canine de căutare-salvare. “În cadrul Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România fiinţează Comisia AERO, comisie ce elaborează împreună cu specialiştii Inspectoratului General al Aviaţiei normelor tehnice de dotare, pregătire şi intervenţie specifice acestui domeniu. Salvamontiştii români participă anual la lucrările şi exerciţiile efectuate în cadrul Comisiei Aero a Comitetului Internaţional de Salvare Montană CISA –IKAR, cel mai mare for de acest gen din lume, în care ţara noastră, prin Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România este membră având cel mai înalt grad, respectiv gradul A. Domeniul este foarte dificil, se fac paşi importanţi în pregătire, şi există o preocupare permanentă a structurilor Salvamont ca, împreună cu Inspectoratul General al Aviaţiei, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi SMURD – aero, să asigure servicii de salvare montană pe cale aeriană de cel mai bun nivel”, a declarat Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.

11 intervenții cu suport aerian, în 2018
În prima jumătate a acestui an s-a acționat cu suport aerian în 11 accidente montane, toate soluționate de salvamontiști și echipajele elicopterelor SMURD-IGAV, iar în anul 2017 intervenindu-se în 27 de acțiuni de salvare cu ajutorul elicopterelor. Calitatea serviciilor asigurate în evenimentul montan este unul dintre cele mai importante criterii pe care structurile Salvamont și toate celelalte structuri implicate în soluționarea evenimentului montan cu persoane cu afecțiuni medicale, Dispeceratele 112, ISU și Salvamont, serviciile de ambulantă SAJ sau SMURD, elicopterele SMURD / IGAV, urmăresc să le realizeze la un nivel cât mai ridicat, mărind astfel şansele de supravietuire a victimelor și derulând acțiuni de salvare in conditii de siguranţă sporită pentru cel, salvat şi salvatori.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.