Noi discuții despre venirea chinezilor la Rovinari

270

Vizita pe care vicepremierul Liviu Dragnea o face zilele acestea în China a fost un bun prilej pentru acesta de a discuta din nou cu gazdele sale despre investiția promisă de partea chineză într-un grup energetic nou la Rovinari. Investiția se apropie de un miliard de dolari, deși inițial se vehicula o sumă cam la jumătate, Dragnea spunând că negocierile cu chinezii sunt foarte avansate și că, în curând, o delegație a acestora va veni la Rovinari, noul grup urmând să asigure o producție de 500 MW.

Vicepremierul a menționat că aceeași cantitate de cărbune folosită în prezent pentru a obține o anumită producție de energie va asigura o producție dublă de electricitate după realizarea investiției respective. Chinezii ar urma să furnizeze echipamente de ultimă oră, puțin poluante și mult mai performante decât tehnologiile folosite acum la Rovinari, unde, recent, activiștii de mediu de la Greenpeace tocmai au măsurat depășiri ale indicatorilor care monitorizează calitatea aerului.
China Huadian Engeneering este compania care ar urma să asigure investiția estimată la un miliard de dolari, un acord de intenție fiind încheiat de partea chineză cu oficialii Complexului Energetic Oltenia în toamna anului trecut. O altă companie chineză, Sinohydro Corporation, și-a manifestat interesul pentru a realiza viitoarea hidrocentrală de la Tarnița, investiția respectivă fiind preconizată a costa peste 1,1 miliarde euro, chinezii fiind contactați de autoritățile române și pentru alte proiecte de anvergură de care țara noastră are nevoie în infrastructură. Discuțiile pe marginea acestor investiții au loc în contextul în care, toamna trecută, premierul Chinei a venit în vizită la București, iar la toamnă premierul Victor Ponta va merge din nou la Beijing.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here