Noi discipline opţionale pentru elevii din ciclul primar

169

Începând cu anul şcolar 2013-2014, elevii din ciclul primar vor putea studia trei noi discipline opţionale: „Educaţie pentru societate”, „Filosofie pentru copii” şi „Educaţie financiară”. Implementarea programelor şcolare pentru cele trei discipline a fost aprobată recent de către ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), disciplina „Educaţie pentru societate” va fi studiată la clasa pregătitoare, clasa I şi clasa a II-a, „Filosofie pentru copii”, la clasa a III-a şi/sau a IV-a, iar „Educaţie financiară”, la clasele a III-a şi/sau a IV-a. Cele trei discipline fac parte din curriculum la decizia şcolii pentru învăţământul preuniversitar.
Din anul şcolar 2013-2014, programele şcolare pentru cele trei discipline, aprobate de ministrul Educaţiei Naţionale, pot fi utilizate ca ofertă centrală de curriculum la decizia şcolii. Conform aceleiaşi surse, disciplina „Educaţie pentru societate” poate fi studiată succesiv, într-un singur an şcolar sau pe parcursul a doi – trei ani. Elevii vor învăţa elemente de conduită moral – civică şi modul în care se aplică acestea în contexte reale de viaţă. La disciplina „Filosofie pentru copii”, elevii vor învăţa etapele pe care le implică rezolvarea unei probleme date, cum să susţină un punct de vedere, dar şi cum să respecte punctele de vedere ale celuilalt. Programa pentru „Educaţie financiară” răspunde unei iniţiative dezvoltate de Comisia Europeană în toate statele membre ale UE şi îşi propune educarea consumatorului şi dezvoltarea receptivităţii elevilor pentru domeniul financiar. „Programa pentru „Educaţie financiară” a fost elaborată în colaborare cu serviciul de educaţie al Băncii Naţionale Române, care a pilotat cursurile pentru această disciplină în mai multe unităţi şcolare, încă din anul 2010-2011”, se precizează în comunicatul MEN.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here