Noi cazuri de pestă porcină în județul nostru! Gorjul, în topul județelor cu cele mai multe focare

1051

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis, luni, situația actualizată privind evoluția la nivel de țară a cazurilor de pestă porcină africană. În ultima săptămână două focare noi la mistreți au fost depistate și în Gorj.

În prezent, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 155 de localități din 29 de județe, cu un număr de 272 de focare (dintre care patru focare în exploatații comerciale). În alte 12 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți. Astfel, în intervalul 9 – 19 iulie 2020 au fost înregistrate 21 de focare noi PPA: Județul Teleorman – un focar; Județul Dolj – 12 focare; Județul Maramureș – un focar; Județul Gorj – 2 focare; Județul Timiș – 2 focare; Județul Brașov – un focar; Județul Alba – un focar; Județul Ialomița – un focar. De asemenea, în județele Dolj, Ilfov, Bihor, Teleorman și Satu-Mare au fost stinse 10 focare de pestă porcină africană.
Potrivit ANSVSA, Gorjul se află în topul județelor cu cele mai multe focare confirmate în cursul anului curent. Mai precis, în anul 2020, judeţele în care au fost confirmate cele mai multe focare de PPA sunt: Dolj, Teleorman, Bihor, Prahova, Gorj, Vâlcea, Olt, Bacău, Iași, Vrancea. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 3.741 cazuri la mistreți. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor. Apariţia unor focare succesive sau focare noi în aceeaşi zonă unde au fost stinse recent alte focare, care din cauza restricţiilor impuse în zonele de protecţie şi supraveghere sunt blocate în ceea ce priveşte ieşirea porcinelor din exploataţie cu consecinţe economice grave, punând totodată în pericol şi bunăstarea porcinelor din aceste exploataţii.

Se impun noi măsuri
Gestionarea optimă a PPA poate fi realizată numai prin cooperarea autorităţilor competente cu proprietarii/deținătorii de animale, medicii veterinari, profesioniștii din domeniul sănătății animale, gestionarii fondurilor de vânătoare, specialiştii în vânat şi vânătoare, alte părți interesate și partenerii comerciali. Pentru asigurarea sprijinului acestora, este necesar ca organizarea procedurilor de luare a deciziilor și aplicarea măsurilor de prevenire şi control să se facă în mod clar, transparent și cu includerea tuturor factorilor. Judeţele în care sunt focare şi cazuri active de PPA trebuie să revizuiască Planurile de prevenire şi control ale PPA, astfel încât să se asigure depistarea timpurie a bolii și notificarea eficientă a acesteia, permițând astfel sectorului în cauză și autorității competente să pună în practică măsuri precoce de prevenire și control care să permită eradicarea bolii. Procedurile organizaționale trebuie să asigure o reacție rapidă și eficace, să îmbunătățească eforturile tuturor părților implicate, în special ale autorităților competente și ale părților interesate. Experiența a arătat că, la apariția unui focar de PPA în statele membre sau în țările terțe ori teritoriile din care intră în Uniunea Europeană animale sau produse de origine animală, trebuie luate imediat măsuri de prevenire și control ale bolii pentru a preveni introducerea și a limita răspândirea acesteia. În toate aceste cazuri, este esențial ca măsurile să fie instituite în termen foarte scurt și fără nicio întârziere.
În acest sens conducerea ANSVSA a luat măsuri şi a notificat DSVSA şi Instituţia Prefectului din judeţele respective, implicit și Gorjul, astfel încât, în cadrul Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB), să fie reanalizate şi completate Planurile de prevenire şi control ale PPA, cu măsuri concrete care să se aplice în mod clar, transparent și cu includerea tuturor factorilor, care să ducă la stingerea focarelor şi ridicarea restricţiilor, în termenul prevăzut de lege, precum şi la reducerea riscului, până la maximum posibil, de apariţie de noi focare de PPA.La această dată PPA creează probleme deosebite în mai multe județe din țară, printre care se numără și Gorjul, aici existând focare confirmate încă de anul trecut și care nu au fost încă stinse, datorită apariției de focare succesive noi. Alături de Gorj, în aceeași situație se mai află județele Teleorman, Iași şi Sălaj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here