,,Nocturna Bibliotecilor” la Biblioteca Județeană ,,Christian Tell” Gorj – Arta și formele ei, tema ediției din acest an a evenimentului

886

În ultima seară a lunii septembrie, Biblioteca Județeană ,,Christian Tell” Gorj și-a deschis porțile pentru cei care au dorit să participe la o nouă ediție a evenimentului ,,Nocturna Bibliotecilor”. Timp de câteva ceasuri, cei care au trecut pragul instituției, copii, adolescenți sau adulți, au putut participa la mai multe evenimente a căror temă comună a fost arta sub multiple forme.

Seara a început cu vernisajul unei expoziții semnată de două artiste a căror pasiune și talent pentru reinterpretarea modelelor tradiționale îi vor încânta, mai mult ca sigur, pe toți cei ce o vor vedea: Daciana Ungureanu și Mariana Frătița. Expoziția, al cărui curator a fost Dorina Cioplea-Văduva, se numește ,,Urme” și va rămâne la Biblioteca Județeană ,,Christian Tell” până pe 15 octombrie. ,,Expun împreună cu o prietenă, artista Mariana Frătița.
Eu am adus lucrări de pictură în acrilic pe pânză, iar ea are niște colaje textile realizate din marame vechi, din ii vechi. Noi avem aceeași sursă de inspirație, arta tradițională românească, dar sunt maniere diferite de interpretare. Zicem noi că lăsăm niște urme; eu sunt colecționar de costume, păstrător de urme, și vreau să și las o urmă la rândul meu.
Îi invit pe toți doritorii să vină să vadă expoziția; este deschisă timp de două săptămâni aici, la mansarda Bibliotecii Județene Gorj, un spațiu absolut superb, care îmi place foarte tare. Mi-am dorit foarte mult această combinație, între lucrările mele și lucrările Marianei, și este un vis împlinit pentru mine”, a declarat Daciana Ungureanu. Vernisajul expoziției a fost completat de un microrecital de chitară, susținut de Marius Ungureanu, urmat de un atelier de pictură coordonat de Daciana Ungureanu, atelier în cadrul căruia participanții au fost invitați să folosească drept inspirație motive tradiționale specifice Gorjului.
Seara a continuat cu vernisajul unei alte expoziții, cea conținând lucrările realizate de studenți ai Universității din Craiova, coordonați de Vasile Fuiorea, în Tabăra de creație „Keber – Contexte literare și artistice contemporane”, pe care biblioteca a organizat-o în vara acestui an. A urmat o proiecție de film, unul cum nu se putea mai potrivit pentru o astfel de seară: ,,Loving Vincent”.
Primul lungmetraj de animație pictat complet, ,,Loving Vincent” le-a oferit tinerilor spectatori ocazia de a afla mai multe despre viața pictorului Vincent van Gogh și, în special, despre circumstanțele morții sale. Ultima parte a serii a fost rezervată unei alte forme de artă. Actorii de la ,,Fabrica de Impro” (Mihai Rădulea, Vlad Rădulea, Iulian Marinescu, Vlad Fiu, Adelina Puzdrea, Cosmin Brehuță) au stârnit hohote de râs și aplauze furtunoase din partea spectatorilor, într-un spectacol plin de umor, care a arătat cum, cu mult talent, câteva cuvinte se pot transforma într-un adevărat show.
,,Anul acesta, la Nocturna Bibliotecilor, am propus un format pe care nu l-am mai folosit până acum în bibliotecă, în sensul că am deschis evenimentul cu o expoziție de artă. Două foarte talentate artiste, Mariana Frătița și Daciana Ungureanu, și-au dat mâna, și-au unit lucrările și au lăsat ,,Urme”, așa cum se numește expoziția, aici, în mansarda bibliotecii. Vernisajul expoziției a fost completat de un microrecital al lui Marius Ungureanu și cred că s-au simțit bine atât cei care au fost prezenți în sală, cât și cele două artiste.
Trebuie să spun că a fost curatorul acestei expoziții doamna Dorina Cioplea-Văduva, care este și colega noastră de la Muzeul Județean, Secția de Artă. După acest moment, am avut un atelier de pictură pe care l-a coordonat Daciana Ungureanu. Tinerii și copiii care au participat au avut drept modele motive tradiționale și a fost foarte plăcut pentru participanți. În foaierul din fața Sălii de lectură de la primul nivel al bibliotecii, la orele 20.00, am vernisat expoziția cu lucrări de artă plastică pe care le-au realizat studenți ai Universității din Craiova, care îl au drept coordonator pe dl. Vasile Fuiorea, cărora le-am oferit diplome în semn de recunoștință pentru ce au făcut în această vară. Am continuat seara alături de foarte mulți tineri liceeni, lucru care m-a bucurat pentru că de mult timp nu am mai auzit atâtea voci în bibliotecă.
Am avut un film pe care l-au vizionat în mansardă și am încheiat foarte frumos, mulțumită Teatrului Dramatic ,,Elvira Godeanu”, partenerul nostru în acest eveniment, și tinerilor extraordinari din Fabrica de Impro”, a declarat Olimpia Bratu, managerul Bibliotecii Județene ,,Christian Tell” Gorj. ,,Nocturna Bibliotecilor” este o campanie tradițională de activare nocturnă a bibliotecilor, inițiată de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR). Sloganul ediției din acest an a campaniei a fost ,,Biblioteca – spațiu coeziv al comunității”.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here