Noapte albă în muzeele din Gorj

549

O interesantă călătorie în timp, presărată cu frumoase momente coregrafice şi muzicale. Asta i-a aşteptat anul acesta pe cei care au trecut sâmbătă pragul Muzeului de Istorie şi Arheologie din Târgu-Jiu. Instituţia de cultură şi-a deschis porţile până târziu în noapte în cadrul celei de-a X-a ediţii a evenimentului „Noaptea Muzeelor”, aşteptându-şi oaspeţii cu numeroase surprize menite să le facă vizita cât mai plăcută şi să-i determine să revină cât mai des la muzeu. Numărul mare de vizitatori demonstrează că şi anul acesta evenimentul „Noaptea Muzeelor” a fost un succes.

„Noaptea Muzeelor” este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi sărbătorit anual de aproximativ 3.000 de muzee din Europa. Anul acesta, printre cele aceste 3.000 de muzee s-au numărat şi trei instituţii din Gorj: Muzeul de Istorie şi Arheologie, Muzeul de Artă şi Muzeul de Literatură „Tudor Arghezi” din Târgu-Cărbuneşti. Toate cele trei muzee şi-au deschis sâmbătă porţile şi-au aşteptat vizitatorii până târziu în noapte cu diverse surprize.
noaptea muzeelorPe lângă expoziţiile de bază, vizitatorii au fost plăcut surprinşi de prezentarea de expoziţii temporare, proiecţie de filme şi fotografie, momente coregrafice, spectacole de teatru, face-painting şi muzică.

noaptea muzeelor (2)„Anul acesta am pregătit ceva cu totul special, şi datorită faptului că s-au asociat mai multe instituţii de cultură şi învăţământ din oraşul Târgul Jiu. Este vorba de Biblioteca Judeţeană „Christian Tell”, Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” şi Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu”.

noaptea muzeelor (3) Faţă de anul trecut am avut recitări de poezii, mimi, muzică ambientală, dar şi un concert susţinut de elevii de la Liceul de Arte. Până acum (n.r. ora 21:00) sunt circa 1.500 de vizitatori şi sperăm ca până la orele 24:00 să avem peste 2000 de vizitatori”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.
noaptea muzeelor (4)Elevii de la Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” au fost cei care au însufleţit atmosfera, cu momente muzicale şi de artă dramatică.

noaptea muzeelor (5) Tot ei i-au transformat pe cei mai tineri dintre vizitatori în prinţese, monştri, pisicuţe sau zâne, reuşind să facă acest lucru cu ajutorul pensulelor şi vopselelor. Pe lângă momentele muzicale, vizitatorii muzeului au avut ocazia să asiste şi la momente coregrafice, susţinute de către Asociaţia „Măiastra” din Constanţa.

noaptea muzeelor (6)Elevii de la CNTV, ghizi pentru vizitatori
Ca şi anul trecut, vizitatorii muzeului au fost ghidaţi dintr-o sală în alta de către elevi de la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu”. „Anul acesta este o nouă echipă. Cu sprijinul unor colegi de la Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu”, se pare că această seară a fost un succes.

noaptea muzeelor (7)Profesioniştii de la Liceul de Arte, profesioniştii de la CNTV, au hotărât ca în seara această să ofere tot ceea ce au mai bun în ei: educaţie muzeală, educaţie muzicală ambientală, reprezentări coregrafice, face-painting. An de an va trebui să aduceam noutăţi, orizontul lor de aşteptare fiind extraordinar de larg. Le place să fie actori care dau viaţă muzeului”, a spus Elena Roată, profesor de Limba şi literatura română la CNTV. noaptea muzeelor (8)Întreaga experienţă a fost apreciată atât de elevii implicaţi, cât şi de vizitatori. „M-am transformat într-o femeie a peşterii, am întâmpinat oaspeţii muzeului. Ne simţim bine, prezentăm oamenilor istoria într-un fel diferit pentru că suntem noi, elevii, nu un ghid pregătit. Au fost câteva săptămâni de muncă, dar a meritat, sincer. Mie personal îmi place istoria şi faptul că am avut ocazia să fiu aici, împreună cu colegii mei, e un lucru foarte important pentru mine. Aş repeta această experienţă. Din păcate, anul viitor când se va organiza din nou voi fi în clasa a XII-a şi probabil nu voi avea timp pentru acest lucru, dar sincer aş mai face-o de zece ori”, a spus una dintre eleve. „Am văzut lucruri interesante, care ne fac pe noi, ca popor, să nu uităm de unde au venit şi cum au trăit strămoşii noştri. Ghizii sunt bine pregătiţi, cu idei bune”, a spus o vizitatoare. Evenimentul „Noaptea Muzeelor” este patronat, în mod tradiţional, de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM).
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.