NICULINA STOICAN: „Când îmbrac costumul popular primesc din măreția şi demnitatea neamului meu.”

770

Niculina Stoican este una dintre cele mai bune interprete de muzică populară din România și solistă a Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” din Craiova. A urmat Facultatea de Etnomuzicologie și Folclor din București.
Începând cu 1996 este angajată a Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului” din Târgu-Jiu, unde are o bogată activitate artistică.
Niculina Stoican a fost câștigătoarea Festivalului „Moștenitorii” organizat de Televiziunea Română și Marioara Murărescu. A fost laureată la Festivalurile „Maria Tănase”, ”Maria Lătărețu” și „Mamaia 2001”.
Cele mai importante albume lansate de Niculina Stoican sunt: „De-aș fi ca luna pe cer”, „Lină, lină, Niculină”, „Mândruliță de la Gorj”, „Am crescut, Doamne, băiat” și altele.
„ – Vă mulțumesc frumos pentru bunăvoința de a-mi acorda acest interviu! Pentru început, vă rog să îmi spuneți cum a început cariera dumneavoastră muzicală?
NICULINA STOICAN: Cu drag şi din tot sufletul. Am moștenit de la mama mea Angelica Stoican harul de a cânta și dragostea pentru cântecul popular. Mai apoi, munca, perseverența și respectul pentru tradiție și tot ce însemnăm noi ca identitate națională, m-au ajutat să mă definesc frumos în această carieră.
– Care a fost cel mai dificil moment din cariera dumneavoastră? Dar cel mai frumos?
NICULINA S.: Momente grele sunt multe. Viața te primește din brațele părinților cu cei „7 ani de-acasă” și încearcă la rândul ei să te „modeleze” cu necazuri și bucurii. Am îngenuncheat de multe ori, dar am învățat să mă ridic și să merg mai departe. Eu cred că înțelepciunea o căpătăm din încercările pe care reușim sau nu să le gestionăm. Cât despre bucurii, le avem la îndemână în fiecare moment: tihna sufletească și dragostea celor dragi, sănătatea minții și a trupului.
– În ce măsură considerați că tradițiile folclorice reușesc să se adapteze noilor generații?
NICULINA S.: Tradițiile le „putem adapta” pentru a reuși să le dăm continuitate, dar musai să le păstrăm esența, mesajul, care întotdeauna are un rol educativ. Există în conștiința acestui popor „legi nescrise” care s-au transmis și prin tradiții și obiceiuri și care ne-au ajutat să ne păstrăm identitatea.
– Considerați că tinerele talente din ziua de azi, abordează muzica folclorică?
NICULINA S.: .Sunt diferențe majore între folclor și cântec popular!!!..Constantin Brailoiu este cel care a pus bazele folclorului ca obiect de studiu și eu cred că, fiecare tânăr care vrea să rămână scris în cartea cântecului popular, ar trebui să-l studieze. Interpreți de folclor în România sunt foarte puțini: Floarea Calotă, Angelica Stoican, Sofia Vicoveanca. Suntem mulți cei care slujim cântecul popular și din păcate și mai mulți cei care cântă de peste tot și de nicăieri.
– Care sunt principiile care vă definesc ca om și ca artist?
NICULINA S.: Ca artist: perseverenţa și corectitudinea. Ca om: sensibilitatea.
– Ce alte pasiuni mai aveți?
NICULINA S.: Iubesc din tot sufletul animalele și ori de câte ori pot, le salvez (de altfel încerc pe perioada de iarnă, când am mai puțină treabă, să fac muncă voluntară într-un cabinet veterinar) și ador să citesc.
– Ce simbolizează pentru dumneavoastră costumul popular?
NICULINA S.: Când îmbrac costumul popular primesc din măreția și demnitatea neamului meu.
– Considerați că în zilele noastre tradițiile mai sunt respectate?
NICULINA S.: Din fericire, mulți tineri se întorc la tradiții, unii dintre ei datorită educației primite de la părinți, alții pur și simplu, ca și când Dumnezeu n-ar vrea să pierim ca popor niciodată.
– Care este modelul dumneavoastră în viață?
NICULINA S.: Fiind studentă la Universitatea din București la Facultatea de Etnologie, am făcut pentru o lucrare, documentare la Institutul de Folclor. Am găsit numele mamei mele trecut acolo: Angelica Stoican. Ea este modelul meu.
– Ce planuri de viitor aveți? Ce proiecte mai pregătiți?
NICULINA S.: Planuri sunt multe și frumoase.Dacă avem tihnă, sănătate și pace, reușim să le ducem la final.
– Vă mulțumesc frumos pentru timpul acordat și vă doresc mult succes în tot ceea ce faceți!
NICULINA S.: Eu vă mulțumesc pentru interesul manifestat față de cântecul popular. Să aveți drum frumos și plin de dragoste în viață!!!”
Ana-Maria Iancu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here