Marinică Niculescu, managerul Serviciului Județean de Ambulanță (SJA) Gorj, confirmă faptul că peste 80% din parcul auto al Ambulanței are un grad ridicat de uzură, mașinile având între 500.000 și 900.000 de kilometri parcurși. Zilnic se defectează ambulanțele și nu de puține ori, unele autospeciale au avut probleme chiar în timp ce transportau pacienți, aceștia fiind preluați de alte echipaje, uneori chiar din alte județe.
Parcul auto al SJA Gorj dispune de 35 de ambulanțe. În ultima perioadă, acestea au necesitat numeroase reparații. „Gradul de uzură al mașinilor este foarte mare. 80% din parcul auto are între 500000 și 900000 de kilometri. Le reparăm foarte des, pentru că în fiecare zi se defectează cel puțin o mașină”, precizează Marinică Niculescu, managerul SJA Gorj.
Defecțiuni în timpul intervențiilor
Potrivit managerului SJA Gorj, au existat situații în care ambulanțele s-au defectat chiar în timp ce transportau pacienți. „S-a întâmplat să se defecteze și în timp ce tranzitau alte județe și pacienții să fie preluați de către colegii de acolo. Au fost și situații în care am transportat ambulanțele pe platforme pentru a fi reparate”, a confirmat Marinică Niculescu, managerul Serviciului Județean de Ambulanță Gorj.
Dată fiind situația dificilă în care se află parcul auto al SJA Gorj, problemă cu care, de altfel, se confruntă toate serviciile de ambulanță din țară, s-ar impune o înnoire urgentă a flotei auto a Ambulanței. „Se aude că se vor achiziționa ambulanței noi, dar eu sunt sceptic, pentru că au mai fost discuții de acest gen și s-au blocat procedurile de achiziție”, susține Niculescu.
Potrivit presei centrale, secretarul de stat Raed Arafat a acuzat de sabotaj Ministerul Sănătății, subliniind faptul că lipsa ambulanțelor sau starea proastă pun în pericol viața pacienților; el susține că a existat un program multianual pentru reînnoirea parcului de autospeciale, dar nu a putut fi realizat din cauza unor funcționari din M.S.
Minodora Sucea