Nicolae Mischie, condamnat pentru contrabandă cu maşini

292

mischieJudecătorii Curţii de Apel din Alba au decis condamnarea definitivă a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Nicolae Mischie, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru contrabandă cu maşini. Dosarul se judecă din 2006 şi abia acum judecătorii au reuşit să pronunţe o hotărâre definitivă, după ce s-a dispus şi rejudecarea cauzei.

Din acest moment, oricare altă condamnare îl va băga pe fostul baron de Gorj în spatele gratiilor. Printr-o altă sentinţă, Mischie a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, aceasta însă nu este rămasă definitivă.

Dosarul în care Nicolae Mischie este acuzat de contrabandă cu maşini s-a judecat, în recurs, marţi la Curtea de Apel din Alba. Şedinţa s-a încheiat târziu în noapte, motiv pentru care, decizia instanţei în totalitate nu a putut fi aflată. Se auzise că Mischie a fost achitat pentru înşelăciune, lucru total adevărat, doar că fostul baron mai era acuzat şi de o altă infracţiune, cea legată de legea regimului vamal, pentru care Mischie a rămas condamnat. În final, decizia magistraţilor a fost de condamnare a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj.

Sentinţa de condamnare!

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba, Cosmin Muntean a comunicat sentinţa definitivă: “Prin decizia pronunţată în 25.10.2011 Curtea de Apel Alba Iulia a admis recursurile formulate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva şi de inculpatul Mischie Nicolae şi a dispus casarea sentinţei penale atacată sub aspectul laturii penale a cauzei numai în ceea ce priveşte condamnarea inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune şi omisiunea anulării înscrisurilor falsificate şi procedând la rejudecare în aceste limite a decis: Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 2 ani închisoare în pedepsele componente de 2 ani închisoare pentru infracţiunea de folosire de acte falsificate la autoritatea vamală şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor civile de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat pe o durată de 2 ani, şi 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. Achită inculpatul Mischie Nicolae pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, în baza art. 11 pct.2 lit.a raportat la art. 10 lit. d din Codul de procedură penală (faptei îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii). Anulează actele false respectiv declaraţiile vamale de import şi declaraţiile notariale autentificate. Menţine în rest dispoziţiile sentinţei atacate. Hotărârea instanţei este definitivă.

Peste un miliard de plată!

În plus, instanţa l-a mai obligat pe Nicolae Mischie să plătească părţii civile Autoritatea Naţională a Vămilor Bucureşti prin Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Craiova, 33.354,97 lei, cu titlu de despăgubiri civile, precum şi majorări de întârziere, calculate la debitul de 22.066 lei,începând cu data de 12.12.2006 şi până la achitarea integrală a debitului.

Nicolae Mischie aşteaptă în noiembrie o altă sentinţă să devină definitivă, cea în care este condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Recursul se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Într-o altă sentinţă, Mischie a scăpat de condamnare, ca urmare a prescrierii faptelor, dar a fost obligat să plătească peste 82.000 de lei despăgubiri către Consiliul Judeţean Gorj pentru lucrările făcute, fără licitaţie, la casa Gănescu. În total, peste un miliard de lei vechi trebuie să achite Mischie către stat, altfel va fi executat silit.

Gabriela Mladin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here