Nicolae Mischie, achitat în dosarul “drumurile”

325

mischie nicolaeFostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Nicolae Mischie, a fost achitat de judecătorii Tribunalului Hunedoara, într-unul din cele trei dosare penale în care a fost trimis în judecată. Iniţial, Nicolae Mischie fusese condamnat la 3 ani de închisoare cu executare

pentru abuz în serviciu şi instigare la fals material, fapte săvârşite în perioada în care ocupa funcţia de şef al judeţului. Decizia nu este definitivă, ea poate fi atacată cu recurs de către procurori.

În acest dosar, procurorii Parchetului Tribunalului Gorj l-au acuzat că a dispus efectuarea unor lucrări la casa de protocol a Consiliului Judeţean Gorj şi mai multe drumuri din judeţ, fără licitaţie şi a efectuat plăţi constructorului înainte ca lucrările să fie efectuate.

La judecătoria Deva, Mischie a primit pentru aceste fapte trei ani de închisoare, însă în urma apelului, judecătorii Tribunalului Hunedoara l-au achitat. În 3 noiembrie, magistraţii au decis: „Admite ca fondat apelul introdus de inculpatul Mischie Nicolae împotriva sentinţei penale nr. 375/2009 pronunţată de Judecătoria Deva, desfiinţează sentinţa atacată şi în consecinţă achită pe inculpatul apelant Mischie Nicolae pentru infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la infracţiunea de fals intelectual şi instigare la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale. Dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 1 an închisoare aplicată inculpatului Mischie Nicolae”, pedeapsă primită în dosarul “arma”. Judecătorii au mai hotărât să înlăture şi dispoziţia privind obligarea inculpatului Mischie Nicolae la plata sumei de 82.653 lei RON daune materiale către partea civilă Consiliul Judeţean Gorj.

Decizia nu este definitivă ea poate fi atacată cu recurs.

Acuzaţiile!

În rechizitoriu se precizează că Nicolae Mischie, în perioada în care a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, s-a folosit de autoritatea pe care o avea pentru a determina persoane din anturajul său să întocmească falsuri şi acte ilegale. La Casa „Barbu Gănescu”, un monument istoric, Mischie a dispus executarea de lucrări de reparaţii şi modificări fără avizul Ministerului Culturii, a înscenat licitaţia publică pentru a câştiga firma SC ARC SA Târgu-Cărbuneşti şi a plătit lucrări neexecutate. Prejudiciul total, stabilit de anchetatori, adus bugetului judeţului Gorj în acest caz a fost de peste 800 de milioane de lei vechi, constând în plata unor preţuri mai mari la materiale, materiale plătite şi nefolosite la amenajarea casei şi unele lucrări neefectuate. Licitaţia pentru Casa Gănescu a fost trucată cu ajutorul a două firme.

De asemenea, Nicolae Mischie a continuat să atribuie lucrări pentru efectuarea drumurilor unor cunoscuţi.

Alte două dosare

Nicolae Mischie este condamnat în alte două dosare la 4 şi, respectiv 3 ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz contra intereselor publice, decizii nedefinitive. Cel privind luarea de mită, cauza se află în recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, deciziile de până acum fiind de condamnare cu 4 ani de închisoare cu executare. Cealaltă cauză, aflată pe rolul Judecătoriei Deva, a fost iniţial casată şi s-a dispus rejudecarea de către Curtea de Apel. Aici, Mischie primise alţi 3 ani de închisoare. Acum dosarul a luat-o de la capăt. A fost, însă, condamnat şi la un an de închisoare cu suspendare pentru că a introdus în ţară o armă pe care n-a declarat-o la vamă. Această decizie este definitivă.

Gabriela Mladin

Dosarul lui Mischie are 120 de volume

„Nu au existat probe împotriva mea, totul a fost fabricat, martorii au pus la proces că au fost presiuni asupra lor şi, cu toate acestea dosarul are 120 de volume în care nu există dovezi incriminatoare. Problema e alta, aceea că statul român a plătit sute de oameni, ofiţeri de poliţie, procurori, judecători şi experţi, care nu au deloc salarii mici, doar ca să găsească ceva împotriva mea”, afirmă Mischie.

În acelaşi dosar a mai fost judecat şi omul de afaceri Florentin (Relu) Ştefănoiu, a cărui firmă a intrat în faliment după ce Nicolae Mischie nu a mai condus Consiliul Judeţean, el fiind achitat încă din prima fază a procesului, la Judecătoria Deva. Ştefănoiu a fost arestat preventiv, la fel ca şi Mischie, la începutul anului 2005 pentru câteva zile într-un alt dosar, de evaziune fiscală, în cursul acestui an Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie stabilind că el nu se face vinovat de faptele de care a fost acuzat. Fostul şef al Consiliului Judeţean mai are pe rol şi alte dosare penale, aflate în diferite faze de judecată, într-unul singur, cel al armei de vânătoare aduse ilegal din Elveţia fiind condamnat la un an de închisoare cu suspendare.

Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here