Niciun premiu de la Olimpiada Naţională la Teologie nu a rămas în Gorj

432

LTV 3Olimpiada naţională de religie pentru Seminariile şi Liceele Teologice din cuprinsul Patriarhiei Române s-a încheiat sâmbătă, 30 aprilie, cu festivitatea de premiere. Evenimentul a avut loc în sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu.

Din nefericire, nici un premiu nu a rămas în oraşul nostru.

Olimpiada Naţională la Discipline Teologice care a fost organizată pentru prima dată în judeţul nostru, de către Liceul Teologic „Sfântul Nicodim“ din Târgu Jiu s-a încheiat sâmbătă. Din păcate, nici un tânăr seminarist din judeţul nostru nu s-a făcut remarcat. La festivitatea de premiere de sâmbătă, de la Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu” au participat preotul Claudiu Porneală, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei, Cătălin Pâslaru, inspector general în cadrul Ministerului Educaţiei, Iustin Paralescu, inspector general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj (ISG) şi profesor Cristina Spilcă, inspector pe disciplina Religie în cadrul ISG. Conform Mitropoliei Olteniei, în deschiderea festivităţii părintele consilier Porneală le-a transmis elevilor participanţi binecuvântarea şi aprecierile Înalt Preasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, şi i-a felicitat pentru rezultatele meritorii: „Această competiţie teologică, pe care oraşul nostru a avut onoarea să o găzduiască, aduce un plus de calitate învăţământului preuniversitar din întreaga ţară. Întâlnirea de anul acesta este una cu totul deosebită deoarece se găseşte în proximitatea unui mare eveniment din istoria Bisericii Oltene şi anume: canonizarea Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici, Luceafărul Olteniei. De aceea, dorim ca rugăciunile sfântului să vă lumineze mintea spre tot lucrul bun, felicităm pe câştigători, iar profesorilor îndrumători le urăm putere de muncă în activitatea de la catedră”.

Hunedoreni, cele mai multe premii

Cei 130 de elevi, câte patru din fiecare judeţ participant, au avut de susţinut examene pentru patru discipline, şi anume Dogmatică, Istoria Bisericii Ortodoxe Române, Noul şi Vechiul Testament. Elevii claselor a IX-a au susţinut examen la Vechiul Testament, cei din clasa a X-a la Noul Testament. Pentru disciplina Dogmatică, s-au întrecut elevii claselor a XI-a, iar cei din ultimul an liceal au avut de susţinut examen la Istoria Bisericii Ortodoxe Române. Elevii hunedoreni s-au făcut remarcaţi, aceştia plecând acasă cu trei premii importante. Din nefericire, gorjenii noştri nu au obţinut nici măcar vreo menţiune, din cele 30 oferite. La Vechiul Testament, elevii clasei a IX-a care s-au clasat pe primele trei trepte ale podiumului sunt Popescu Teodor, cu media 9,80 care a dus Sucevei locul întâi. Pe următorul loc s-a aflat vâlceanul Lăcrav Mihai, cu nota 9,50, iar pe ultimul loc Turcu Andrei, din Neamţ cu 9,30. Pentru disciplina Noul Testament, s-au făcut remarcaţi Vomothe Giorgiana, din Satu-Mare, pe al doilea loc bihoreanul Carciş Alexandru, şi Munteanu Maria din Hunedoara pe locul trei, toţi elevi în clasa a X-a. La Istoria Bisericii Ortodoxe Române s-au clasat, pe primul loc, Porumb Cristian din Sălaj, o altă hunedoreancă şi anume Ivanovici Daniela, pe locul doi şi pe ultimul loc Irina Cristian Ştefan din Suceava, cei trei fiind elevi în clasa a XI-a. Din ultimul an liceal, s-au făcut remarcaţi la Dogmatică Pohrib Alin din Iaşi, pe următorul loc hunedoreanca Cerea Adina, iar pe locul trei Popoescu Andrei, din Bucureşti. Premiile au constat în bani, pentru primul loc 120 lei, locul doi 90, iar locul trei 65 lei. Ocupanţii primelor trei locuri au mai primit şi câte un premiu special, de 100 ron. Pentru cei 30 de elevi care au primit menţiune s-au acordat 50 de lei pentru fiecare.

Ana-Maria Catalinoiu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here