Nicio victimă a viperelor – Spitalul Judeţean de Urgenţă are stoc de ser antiviperin

154

De la începutul acestui an şi până în prezent, la nivelul judeţului nostru nu s-a înregistrat niciun caz de persoană muşcată de viperă. Totuşi, stocul de vaccin antiviperin al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu este asigurat. Reprezentanţii Salvamont Gorj spun că cele mai multe vipere sunt în munţii Vâlcan, Godeanu şi Mehedinţi, fiind recomandată evitarea zonelor cu expunere la soare.

Viperele se întâlnesc mai ales vara, deoarece atunci ies de la hibernat şi se aşează pe stânci, la soare. În plus, lunile iunie-august reprezintă perioada lor de împerechere. Vipera are corpul cenuşiu deschis sau cafeniu, cu o bandă negricioasă în zig-zag pe spate. Pe cap se găseşte o pată negricioasă în formă de V întors. Corpul este scurt şi gros, putând atinge maxim 80 cm în lungime; coada se termină brusc. Vârful cozii este portocaliu pe partea inferioară.

Puţini gorjeni muşcaţi de vipere
Numărul persoanelor muşcate de vipere este destul de mic. La nivelul judeţului nostru, pe parcursul anului trecut s-au înregistrat doar două cazuri, iar în 2012, până în prezent, niciun gorjean nu a fost muşcat de această reptilă. „Nu sunt probleme până acum; nu am avut niciun caz în acest an, iar anul trecut au fost unul – două. Oricum, nu au fost cazuri grave, nimeni nu şi-a pierdut viaţa în urma muşcăturii”, confirmă Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj.
Potrivit statisticilor, la nivelul judeţului nostru au fost în jur de zece cazuri de muşcături de viperă, înregistrate în ultimii 20 de ani.

Stoc de vaccin antiviperin asigurat
Vaccinul antiviperin se găseşte la unităţile de primiri urgenţe. Şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu se găsesc dozele necesare pentru a face faţă cazurilor care pot apărea în acest sezon. „Sunt doze de vaccin antiviperin la Unitatea de Primiri-Urgenţe. Până în prezent, de la începutul anului nu am avut niciun pacient muşcat de viperă. Suntem pregătiţi pentru a interveni cum se cuvine în caz că vor apărea astfel de situaţii”, confirmă Narcis Mărgineanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. Muşcăturile de viperă sunt rareori letale. Totuşi, ajutorul medical de urgenţă este necesar. Astfel, persoana muşcată nu trebuie să se agite şi nici să facă mişcări, deoarece ritmul bătăilor inimii creşte, circulaţia sângelui e accelerată şi veninul pătrunde mai repede în torentul circulator; este recomandat să se ia o aspirină, să se înlăture veninul din jurul muşcăturii şi să se dezinfecteze rana cu apă oxigenată. De asemenea, este foarte important să se pună un garou, recomandându-se mutarea acestuia dinspre rană spre inimă din 10 în 10 minute, pentru a preveni cangrena. Între timp, este foarte important să se ajungă cât mai repede la o unitate medicală pentru administrarea serului antiviperin.

Zone intens populate cu vipere
Potrivit directorului Salvamont Gorj, zona cu cea mai mare afluenţă este de la Jiu până în Valea Cernei, în munţii Vâlcan, Godeanu şi Mehedinţi. „Viperele stau în zonele cu expunere la soare; practic, ele se încarcă cu căldură pentru a rezista pe timpul nopţii. De regulă, atacă atunci când omul încearcă să o prindă sau când nu este încălzită suficient să poată fugi, dar destul încât să poată muşca”, menţionează Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj. Pentru a se proteja de muşcătura de viperă, oamenii trebuie să poarte îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată, adică bocanci, care să fie înalţi; nu pantofi sport şi cu atât mai puţin papuci; dacă poartă pantaloni scurţi, pot fi luate jambiere care să protejeze gambele împotriva unei posibile muşcături. Trebuie evitate tufişurile şi este necesară precauţie în privinţa locului unde se păşeşte. În zonele cu vipere sunt recomandate plimbările doar pe timpul zilei. Directorul Salvamont Gorj a mai precizat că la nivelul judeţului Gorj nu mai există alţi şerpi veninoşi în afara viperelor.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here