Nicio veste despre vaccinarea antigripală din acest an

199

Septembrie este luna în care se află primele informaţii cu privire la vaccinarea antigripală pentru sezonul rece. Până la această oră, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj nu ştiu nimic despre vaccinurile care vor fi utilizate pentru imunizarea împotriva gripei în sezonul rece 2012-2013. Totuşi, aceştia preconizează că informarea privind campania se va face până la sfârşitul lunii.

Anual, campania de vaccinare antigripală a categoriilor de persoane cu risc de îmbolnăvire demarează la începutul lunii noiembrie. Până atunci însă, pregătirile pentru începerea şi desfăşurarea campanie se fac încă din septembrie. Până la această oră, campania de vaccinare antigripală pentru sezonul rece 2012-2013 este o enigmă. „Deocamdată nu ştim nimic. De regulă pe la sfârşitul lunii septembrie primim informaţii. Cel mai probabil aşa va fi şi în acest an”, a declarat Elena Sfârlează, director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
Interes scăzut din partea cetăţenilor
Din experienţa anilor trecuţi, se pare că interesul cetăţenilor pentru vaccinul antigripal este crescut la începutul campaniei, după care scade simţitor. „În prima parte este destul de aglomerat, numărul solicitanţilor fiind relativ mare. Ulterior, numărul persoanelor care solicită imunizarea scade destul de mult”, explică Sfârlează.
Ca în fiecare an, şi de această dată vor fi vaccinate persoanele de peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli renale, diabet zaharat, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, personalul medico-sanitar. Vaccinarea antigripală nu este obligatorie, ea făcându-se doar la cerere. Ea se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţile sanitare cu paturi. Conform recomandărilor medicale, imunizarea populaţiei trebuie să fie făcută în perioada preepidemică, respectiv în lunile octombrie – decembrie. De asemenea, trebuie precizat că vaccinul nu este recomandat persoanelor cu hipersensibilitate la substanţele active, la oricare dintre excipienţi, la ou, la reziduuri din ou şi la proteine de găină. Durata imunităţii postvaccinare la tulpini similare sau strâns înrudite cu tulpinile vaccinului oscilează, dar este de obicei între 6 şi 12 luni.

Campania precedentă, întreruptă înainte de final
Campania de vaccinare antigripală pentru sezonul rece 2011-2012 a fost sistată când era în plină desfăşurare. Vaccinul antigripal pentru sezonul 2011-2012 a cuprins trei tulpini: A/California/7/2009/(H1N1), care este şi tulpina pandemică, A/Parth/16/2009(H3N2) şi B/Brisbane/60/2008. Ministerul Sănătăţii a decis sistarea campaniei, la mijlocul lunii ianuarie 2012, pe motivul descoperirii unor neconformităţi. Anul trecut, la nivelul judeţului nostru au fost imunizate antigripal aproximativ 8.000 de persoane, conform datelor centralizate de Direcţia de Sănătate Publică Gorj.
Minodora Sucea
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here