Nevinovat după ce a fost acuzat de crimă

422

Gorjeanul, din comuna Bărbătești, care la sfârșitul anului trecut, a fost pus sub acuzare și arestat preventiv mai bine de o săptămână pentru că și-ar fi omorât un vecin a scăpat acum definitiv de acuzațiile ce i-au fost aduse atunci. Constantin Mornea nu este criminalul despre care vorbeau anchetatorii la vremea respectivă, oamenii legii fiind și acum în căutarea autorului acelor fapte, nimeni neștiind până acum în ce împrejurări a murit victima.

Dan Cojocaru a fost găsit aproape mort pe drumul ce trece prin satul Socu în seara zilei de 2 decembrie, el fiind transportat la Spitalul din Târgu Cărbunești, unde a și decedat, pe lângă leziunile grave pe care le avea anchetatorii descoperind și că bărbatul avea o alcoolemie de peste 3 la mie. Inițial, polițiștii au vorbit despre un accident rutier cu fugă de la locul faptei, dar, după înmormântarea bărbatului, concubina acestuia și-a schimbat declarațiile și, împreună cu o prietenă a sa, a declarat la Poliție că Mornea ar fi fost acasă la ea și l-ar fi snopit în bătaie pe Cojocaru. Pentru a-și ascunde faptele, vecinul l-ar fi târât pe Cojocaru până în stradă pentru a înscena un accident rutier. La momentul respectiv, o a doua expertiză medico-legală evidenția și faptul că moartea bărbatului putea fi produsă prin lovire cu un corp dur, un vătrai, despre care s-a vorbit în acele zile, Mornea fiind victima perfectă din acest punct de vedere.
Înregistrările existente la dosar făcute în cazul concubinei mortului, Carmen Safta, și a prietenei acesteia, Mariana Gheorghe, arată că cele două discutau inclusiv în sediul Poliției Gorj despre cum să îi mintă pe anchetatori, lucru care l-a și determinat pe procurorul de caz să ceară la instanță anularea mandatului de arestare preventivă emis pe numele lui Mornea cu câteva zile înainte. În tot acest timp, Costel Mornea se declara nevinovat, lucru confirmat de anchetatori de abia acum, gorjeanul spunând că nu ar dori nimănui să treacă prin ceea ce a trecut el. „Am avut norocul că nu mai suntem pe vremea lui Ceaușescu pentru că altfel zăceam prin pușcărie sau poate eram chiar mort. Degeaba am spus că nu am nicio vină pentru că nu m-a crezut nimeni, iar când m-au crezut a fost prea târziu. S-a scris atunci prin presă că picasem testul poligraf, iar eu nici nu îl dădusem, totul era o manipulare pentru a îndepărta familia de mine. Ai mei când au văzut treaba asta nu au mai stat să mă asculte pe mine că sunt nevinovat pentru că oricum eram după gratii. Toată lumea în sat și acum crede că sunt criminalul căutat de Poliție, deși și eu vreau să știu cine l-a omorât pe Dan, cu care mă înțelegeam foarte bine. Am trecut prin momente cumplite și trec în continuare pentru că, știți cum e lumea la țară, te arată cu degetul toată viața. Copii mei nu mai ies și ei la o horă, la o distracție ceva pentru că sunt copiii criminalului. Povara asta nu mi-o va lua nimeni toată viața, iar zilele petrecute în spatele gratiilor nu mi le mai dă nimeni înapoi. Mi-am pierdut dinții cât am stat în acel stres, iar soția tocmai ce am operat-o la tiroidă pentru că nu a mai suportat stresul prin care a trecut. A fost cumplit”, povestește gorjeanul.
Mornea se consultă acum cu un avocat de la București pentru a vedea dacă va acționa statul în judecată ca să ceară reparații morale. De 9 luni de când a fost lăsat în libertate el nu se poate angaja pe niciunde pentru că este considerat „criminal” și, în plus, acuzațiile nedrepte ce i-au fost aduse au dus la izolarea sa de restul lumii. El este ultimul gorjean acuzat pe nedrept dintr-o listă mai lungă a eșecurilor Justiției din Gorj, cap de afiș fiind Marcel Țundrea, cel care a făcut 12 ani de închisoare pe nedrept, degeaba stând 9 luni în spatele gratiilor și Constantin Mihail Igeanu, acuzat de o crimă pe care nu a comis-o și al cărei autor nu a fost descoperit nici până în prezent.
Gelu Ionescu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here