Nevasta l-a lăsat pe vicele Călina fără scaun

359

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a lăsat pe viceprimarul Iuliu Călina fără scaunul de viceprimar al oraşului Târgu-Cărbuneşti, şi asta la doi ani după ce ANI a constatat că acesta devenise incompatibil cu funcţia din momentul în care primăria încheiase un contract cu firma soţiei sale. Pe fond, la Curtea de Apel Craiova, în noiembrie 2013, Călina a pierdut procesul cu ANI, ca Înalta Curte să decidă săptămâna trecută că sentinţa dată acum doi ani de instanţa din Bănie vicelui PSD va rămâne în picioare. Instant, Călina şi-a pierdut funcţia şi dreptul de a candida şi a fi ales, dar cu toate acestea, vineri, nu şi-a recunoscut înfrângerea, declarând public că fapta în cauză i s-ar fi prescris(?!). Prefectura Gorj va trebui să se pronunţe legat de situaţia viceprimarului de Cărbuneşti, după ce secretarul primăriei va transmite instituţiei clarificările în cauză. Călina mai are un proces cu ANI, acesta având un prim câştig de cauză în acesta, luna trecută.
Situaţia lui Călina uşurează transferul vehiculat al lui Mihai Mazilu de la PNL la PSD.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) l-a prins de două ori pe picior greşit pe viceprimarul oraşului Târgu-Cărbuneşti. Prima dată s-a întâmplat în 2013, ANI stabilind chiar cu un an în urmă că Primăria Cărbuneşti avea contract de furnizare produse cu firma soţiei vicelui Iuliu Călina. “În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor de către Călina Iuliu, întrucât, în perioada exercitării mandatului de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Oraşului Târgu Cărbuneşti (2008 – 2012), Judeţul Gorj, Primăria Oraşului Târgu Cărbuneşti a încheiat cu SC Măceşu SRL (societate în cadrul căreia soţia sa deţine calitatea de asociat şi funcţia de administrator) un contract de furnizare produse, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 90, alin. (1) şi (2) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei”, se arată în comunicatul transmis cu doi ani în urmă de către ANI. Agenţia mai preciza că, la 28 iunie 2008, a fost validat mandatul lui Iuliu Călina de consilier local în cadrul Consiliului Local al oraşului Târgu Cărbuneşti. La 23 decembrie 2010, Călina a fost ales viceprimar al oraşului, pentru mandatul 2008 – 2012, iar în 27 iunie 2012 a fost reales în aceeaşi funcţie, pentru mandatul 2012 – 2016. Soţia viceprimarului, Ana Călina, deţinea începând din 2003 calitatea de asociat şi funcţia de administrator al SC Măceşu SRL – firmă cu care Primăria Târgu Cărbuneşti a încheiat un contract de furnizare produse, potrivit ANI.

sentintaMazilu, adus cu mandat la proces!
Pe 14 aprilie 2013 se depune la Curtea de Apel Craiova dosarul “Călina vs. ANI” ca procesul efectiv să înceapă în iunie 2013. După şase termene, în care chiar şi primarul Mihai Mazilu este citat cu mandat de aducere la proces, acesta se termină cu victoria ANI, cererea reclamantului Iuliu Călina, care vroia astfel să anuleze raportul agenţiei care îl declarase incompatibil, fiind respinsă. Potrivit sentinţei nr.445 din 29.11.2015, Curtea de Apel Craiova “respinge ca nefondată acţiunea”, dându-i posibilitatea lui Călina să facă recurs la Înalta Curte. Călina face recurs, şi îl declară chiar de două ori, pe 17 decembrie 2013 şi pe 6 ianuarie 2015. Pe 13 ianuarie 2014 dosarul se formează la Înalta Curte ca să înceapă însă efectiv abia în toamna acestui an.

Fugaru nu-l crede pe Călina
Instanţa întârzie mult dosarul, deoarece arată că nu vrea să accepte recursul declarat de Călina, care astfel cere anularea actului ANI care constată incompatibilitatea sa. La primul termen dat efectiv în dosar, Înalta Curte stabileşte, de faţă cu părţile, că admite, în parte recursul, ca apoi în aceeaşi zi, pe 9 decembrie să şi pronunţe sentinţa. Prin Decizia nr.3960/09.12.2015 instanţa “Respinge recursul declarat de Călina Iuliu împotriva Sentinţei nr.445 din 29 noiembrie 2013 a Curţii de Apel Craiova – Secţia de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat”. Sentinţa este definitivă, fapt care demonstrează că rămâne valabilă sentinţa dată de Curtea de Apel Craiova care a decis că Iuliu Călina este incompatibil.
În mod şocant, vineri, Călina contrazice, public, sentinţa Înaltei Curţi recunoscând că i s-a respins recursul, dar nu şi că sentinţa rămasă este cea de fond.
“Nu s-a pierdut definitiv. Mi s-a respins recursul pentru că au trecut cinci ani(??), iar sentinţa s-a casat. Este vorba despre dosarul cu cele şase pâini pentru creşa de copii. M-au declarat incompatibil că am dat în 2010 şase pâini sub preţul pieţei la creşa de copii. Instanţa nu a mai avut ce să analizeze”, a spus, vineri, Călina fiind însă contrazis de cele două sentinţe şi chiar de Ion Fugaru cel care i-a făcut sesizarea la ANI.

facs nevastaProblemele lui Călina îl aduc pe Mazilu în PSD
De altfel, Călina a mai fost prins o dată de ANI tot în incompatibilitate, şi asta în 2015, întrucât, simultan cu funcția de viceprimar, s-a constatat că a deținut din 2012 și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Clubului Sportiv Gilortul Târgu Cărbunești, lucru nemenţionat de respectivul în declarațiile de interese depuse în anii 2013 și 2014. Primul proces cu ANI a fost câştigat însă de către Călina, luna trecută.
Problema lui Călina uşurează însă accesul lui Mazilu spre PSD, partidul dezicându-se deja, public, de Toader Pasti Cristian, care nu are astfel nicio şansă să mai candideze la fotoliul de primar pentru PSD.
Anamaria Stoica

2 COMENTARII

  1. Daca e Calina ne multumit de faptul ca pentru 6 paini si-a pierdut scaunul de vice atunci de ce nu a facut un act de caritate sa le dea gratis?Pierderea mare este pentru Primarul Mazilu ca decate ori se cerea schimbarea vicelui deoarece se formase o alta majoritate de cand PNL sa unit cu PDL spunea public ca nu poate sa il schimbe ;Ca are pile la procurori;

  2. Art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176 din 1 septembrie 2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative: “Persoana eliberata sau destituita din functie potrivit prevederilor alin. (1) sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului. In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdictia de 3 ani opereaza potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unui conflict de interese sau a unei stari de incompatibilitate”.
    Calina e rupt de realitate!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here