(Ne)Strângerea pungii, în viziunile Boc-iste şi Isăresciene

338

foto predo 2Sunt prea multe situaţiile în care nespecialiştii îşi dau cu părerea. Nu de puţine ori i-am auzit pe liderii politici cum o iau pe mirişte. Cred că dacă au ajuns, temporar, în funcţii importante, fie de preşedinte al României, fie de prim ministru au dreptul să se pronunţe despre orice şi în orice moment.

Mai zilele trecute, cu o supărare ce i se citea pe faţă, cel ce se crede primul ministru al României, Emil Boc, ne-a mai dat o lecţie, trăgea nădejdea, de viaţă. S-a ofuscat, nevoie mare, pe cei care-şi ţin banii la bancă în loc să dea drumul şi la consum. Chestiune care, după opinia sa, ar face „foarte rău pentru economie”. Îi îndemna pe cetăţenii contribuabili să nu-şi cheltuiască banii după mintea sa. Care, oricum, numai de bun gospodar al ţării nu este. Ţinea morţiş să-i înveţe pe cetăţenii României ce să facă cu banii pe care şi aşa îi câştigă din ce în ce mai greu. Se făcea că nu ştie tristul fapt că România este singura ţară din Uniunea Europeană în care salariul minim a scăzut în anul 2010. Şi cum să nu scadă dacă numai de la bugetari s-au tăiat 25% din câştiguri, aşa cum i-a şoptit lui preşedintele Traian Băsescu cum că ar fi bine. În vremea asta, leul s-a depreciat, iar TVA-ul şi accizele la multe produse au crescut.

Tot în anul 2010, chiar dacă Grecia a avut probleme financiare grave, grecii au obţinut în urma protestelor o creştere a câştigurilor lor cu 5,5%. Exact cu cât se impozitează pensiile mai mari de 740 lei ale românilor în anul de (diz)graţie 2011! Să nu ştie aşazisul prim ministru Emil Boc că România este singurul stat din Europa în care salariile scad? Şi, probabil, singurul din lume în care şi pensiile scad. Scad, cum aminteam, prin impozitarea lor cu 5,5%.

Şi mai scad drastic şi pensiile militarilor. Deşi militarii în rezervă fuseseră asiguraţi că nu va fi cazul de însuşi preşedintele Traian Băsescu, fost o vreme sub haină navalo-militară, şi deci cu educaţie ostăşească, poate singura lui educaţie. Ba Zeus promisese solemn, din calitatea lui de şef al statului şi Comandant suprem că nimeni nu se va atinge de pensiile militarilor. Numai că pensiile militarilor sunt deja amputate, în ciuda angajamentelor luate de primul ministru, de ministrul Apărării, Gabriel Oprea, şi el avansat la gradul de general la Apelul de seară al Comandantului suprem. Dar aşa cum Zeus declarase, cândva, că „voi demisiona în 5 minute!”, aşa şi generalul Gabriel Oprea a promis că va demisiona dacă militarilor în rezervă li se vor reduce pensiile. Nu au făcut-o şi nu ştim dacă onoarea lor de militari va putea fi reperată vreodată. Revolta pensionarilor militari e în toi, deocamdată. Geaba, ieri, liderul PSD, Victor Ponta, le-a cerut lui „Boc şi Oprea să demisioneze pentru că i-au minţit şi umilit pe pensionarii militari”.

Am trecut în revistă câteva necazuri de care primul ministru, Emil Boc, nu ţine seamă. Şi ca o concluzie care-i aparţine Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, să prezentăm şi care sunt opiniile acestui specialist adevărat în finanţe-bănci despre consum. „Statul trebuie să stimuleze consumul. Sunt convins că, în ultimă instanţă, şi consumul trebuie să crească, dar nu acel consum despre care unii speră că va creşte: consumul social, consumul bugetar(…) Altminteri, vreo şase-şapte ani am tot crescut consumul, din 2003 până-n 2009 şi s-a văzut apoi cât de greu este să fii nevoit să tai”. Şi, să ne înţelegem, Guvernatorul vorbea despre consumul macro-economic şi nu acela al fiecărui cetăţean, din bugetul lui şi din bruma agonisită la bănci. Mai explicit, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a punctat: „Se poate înregistra o creştere a consumului, dar una a celui bugetar şi social al angajaţilor din acele sectoare care vor înregistra o creştere.” Şi a mai explicat că o stagnare a consumului nu ar anula o creştere economică”. Ar fi bine ca, totuşi, primul ministru Emil Boc să nu se mai hazardeze şi să aplece urechea nu numai la Zeus, ci şi la specialiştii reputaţi. Precum a dovedit-o că este Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu!

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here