Nereguli grave, sesizate de un salariat, la o asociație de proprietari din Motru! Acuzații între un muncitor și un administrator

5992

Unul dintre cei mai vechi salariați ai Asociației de Proprietari nr.7 din Motru, muncitor necalificat, spune că ar fi ajuns bătaia de joc a administratorului Violeta Cînța, care este acuzată că l-ar fi umilit pe salariat, pentru simplul motiv că acesta ar fi refuzat să facă anumite matrapazlâcuri decise de șefa sa. Mai exact, omul susține că ar fi refuzat să taie niște țevi din asociație, ce puteau fi încă folosite, pentru a le vinde la fier vechi, profitul urmând să fie împărțit cu aceasta, tot el refuzând să strângă semnături din asociație, de la locatari, pentru cheltuieli făcute pe piese inexistente. De cealaltă parte, administratorul asociației spune că salariatul este în perioadă de preaviz, urmând să i se desfacă contractul de muncă pentru că asociația nu își mai permite cheltuielile cu doi angajați, acuzele, în opinia Violetei Cînța, fiind nefondate. Ambele părți susțin că vor apela la instanța de judecată pentru a-și face dreptate.

Eugen Vîlcu, în vârstă de 37 de ani, spune că lucrează de peste 16 ani ca muncitor necalificat în asociația de proprietari din Motru. Angajatul susține că nu ar fi avut, până în 2017, când a fost numit actualul administrator, probleme la locul de muncă. Noua salariată, spune acesta, s-ar fi comportat încă de la început destul de autoritar cu subalternii, cerându-le tot felul de servicii care nu apăreau în fișa postului, implicit în contractul de muncă. Angajatul susține că, spre deosebire de un alt coleg de-al său dat de mai multe ori afară, doar împotriva lui se îndreptau toate jignirile administratorului, asta pentru că omul ar fi refuzat să îi facă șefei sale tot felul de favoruri personale. Salariatul susține, în acest context, că ar fi fost jignit, de mai multe ori, de administrator, uneori și cu martori, ar fi fost pus să facă ore suplimentare neplătite, el fiind obligat să muncească fără concediul de odihnă întreg pe un an calendaristic.

Serviciu non-stop
Acesta povestește, de asemenea, că în perioada 2017-2018 ar fi fost obligat să rămână și peste noapte într-o magazie neîncălzită, fără să fie plătit, dormind pe două scaune, pentru a supraveghea, în mod absurd, țevile din asociație. Salariatul spune că locuiește la 17 km de municipiu și, cu toate acestea, ar fi fost obligat să rămână în magazie, fără hrană, la mila locatarilor. Asta pentru că administratorul motiva că trebuie să fie acolo prezent, în caz contrar îi desface contractul de muncă. Lucrurile s-ar fi acutizat, săptămâna trecută, când salariatul a refuzat categoric să meargă cu un tabel prin asociație, la cererea administratorului, pentru ca locatarii să semneze pentru cumpărarea unor piese care nici măcar nu se achiziționaseră. Acesta spune că a verificat, dacă există aceste piese și nu le-a găsit, motiv pentru care a refuzat solicitarea șefei sale, considerând că locatarii erau puși să plătească ceva care nu se cumpărase. Salariatul susține, de asemenea, că ar fi încercat să explice situația și președintelui asociației, Modoran Romulus, dar și respectivul părea detașat de situație și a părut că nu îl crede. Eugen Vîlcu susține, de asemenea, că a avut concediu medical, el fiind cardiac, dar când s-a dus cu hârtia la administrator, acesta l-ar fi scos afară din birou, asta, mai ales, când el a întrebat de salariu. Salariatul spune că-i va acționa în judecată pe cei vinovați și cere ca și cei de la ITM Gorj să verifice situația salariaților din asociația nr.7 Motru.

Administratorul: ,,Acuzele nu sunt reale”
Violeta Cînța, administrator de trei ani al acestei asociații, susține, în schimb, că acuzele salariatului sunt nefondate. Aceasta amenință la rândul său cu judecata și cere chiar ITM să vină să verifice asociația, considerând că lucrurile acolo sunt conform legii. Ea a explicat că Eugen Vîlcu este, într-adevăr, muncitor necalificat în asociație și, urmare a ultimelor evenimente legate de coronavirus, adică șomaj tehnic și șomaj, proprietarii asociației fiind afectați, este nevoită să renunțe la serviciile lui Eugen Vîlcu.,,Problema este că el prestează ca muncitor necalificat, iar asociația nu își mai permite să țină doi salariați, un muncitor necalificat și un instalator. Suntem printre puținele asociații din oraș care avem muncitor necalificat și instalator calificat la dispoziție. Situația de acum a impus reduceri de cheltuieli și am decis să renunțăm la postul ocupat de acest angajat. Dacă anul trecut mai erau lucrări mari în asociație, anul acesta nu mai sunt. Fondul de reparații este și el pe minim… L-am anunțat că de la 1 aprilie este în preaviz, dar mi-a aruncat hârtia pe jos și a plecat. Am încercat să îi transmit același document prin poștă. Practic, din luna mai acesta nu va mai fi angajatul asociației. Ce spune dânsul cu țevile și cu tabelul sunt lucruri exagerate și ireale. Mai mult, toate țevile sunt sub blocuri. De asemenea, a fost în concediu de odihnă și apoi în medical, anul acesta, așa că nu poate spune că i s-au respectat drepturile. Dânsul are mai multe probleme de comportament pe care i le-am trecut cu vederea, deși i-am făcut mai multe referate, nu poate spune că eu i-am vorbit urât, când el s-a comportat și mai și”, a declarat administratorul asociației din Motru. Problemele sunt departe de a se finaliza, deoarece în acest caz despre o mediere nu poate fi vorba. Salariatul spune că are martori, numeroși locatari, că i s-a vorbit urât și este de părere că s-a dorit eliminarea sa de la serviciu, pentru că a refuzat să facă jocurile asociației. ,,M-am îmbolnăvit din vina lor, am probleme cu spatele, cu ficatul, eram ținut 24 de ore la serviciu. Dormeam în subsol și eram hrănit de locatari. M-au ținut ca pe un câine și mă dau afară la fel. Am fost pus să fac tot felul de munci, de la electrician, la instalator”, a spus Eugen Vîlcu, care susține că a suferit chiar un accident de muncă, ce nu a fost declarat. Acesta explică că el nu va face niciodată ceea ce face colegul său instalator, care ar fi lucrat, inclusiv, acasă la administratorul asociației.
ANAMARIA STOICA

1 COMENTARIU

  1. Aceasta pare a fi o dispută complexă între un muncitor necalificat și administratorul unei asociații. În funcție de detaliile specifice și de dovezi, această dispută ar putea fi calificată în mai multe moduri. Iată câteva posibile calificări:

    Conflict de muncă:
    Aspecte cum ar fi refuzul de a efectua anumite sarcini, jignirile, muncă suplimentară neplătită și încălcările contractuale pot fi considerate conflicte de muncă.

    Hărțuire la locul de muncă:
    Dacă acuzațiile salariatului privind jignirile și umilințele sunt susținute de martori sau dovezi, situația ar putea fi considerată un caz de hărțuire la locul de muncă.

    Încălcare a drepturilor muncitorului:
    O încălcare a drepturilor muncitorului poate fi susținută dacă administratorul este găsit vinovat de obligarea salariatului să lucreze fără concediu, muncă suplimentară neplătită sau alte încălcări ale condițiilor de muncă.

    Reziliere a contractului de muncă:
    Dacă administratorul invocă rezilierea contractului de muncă în perioada de preaviz, aceasta poate fi o componentă separată a disputei, și se va analiza dacă rezilierea este justificată sau dacă are motive neadevărate.

    Amenințare cu judecata:
    Declarația administratorului cu privire la „amenințarea cu judecata” poate fi luată în considerare în cadrul evaluării atmosferei generale de conflict și tensiune.

    Pentru a clarifica aceste aspecte, părțile implicate ar trebui să adune dovezi solide și să se adreseze instanței de judecată pentru a obține o rezolvare legală a disputei. Este important ca ambele părți să aibă posibilitatea de a-și prezenta cazurile și de a furniza dovezi în sprijinul acuzațiilor sau al apărării lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here