Nereguli constatate la Gorj de inspectorii ABA Jiu

201

La nivelul Administraţiei Bazinale de Apa Jiu, prin Sistemele de Gospodărire a Apelor Gorj, Dolj, Mehedinţi, Inspecţia Apelor a desfăşurat în perioada iunie – septembrie 2012, 48 de controale. În urma acestora au fost dispuse 11 măsuri pentru conformare deoarece au fost constatate nereguli.

“Cele mai importante probleme constatate în cadrul controlului privind activităţile de extragere a agregatelor şi la staţiile de spălare – sortare agregate au fost lipsa aparatelor de măsură pentru debitele captate la staţiile de sortare şi spălare agregate minerale; bornarea deficitară a perimetrelor de exploatare; lipsa buletinelor de analiză pentru apele uzate evacuate la staţiile de sortare; nerespectarea obligaţiilor de a curăţa decantoarele de la staţiile de sortare în momentul colmatării acestora”, explică Marin Talău, director A.B.A Jiu.

Două balastiere verificate
În privinţa balastierelor în terasă, pentru realizarea de iazuri piscicole, au fost verificate un număr total de 2 balastiere. “Inspecţia Apelor din cadrul A.B.A Jiu, efectuează pe parcursul întregului an o serie de controale planificate, tematice, inopinate şi controale privind stadiul realizării măsurilor impuse prin verificările anterioare, astfel încât aceste folosinţe (balastiere, staţii sortare) să funcţioneze în condiţii legale din punctul de vedere al gospodăririi apelor”, a precizat Camelia Bărbuţu, purtător de cuvânt al A.B.A Jiu.

Control la balastiere şi la staţiile de spălare, sortare agregate
Inspecţia Apelor din cadrul Administraţiei Naţionale “Apele Române” prin Administraţiile sale Bazinale de Apă şi Sistemele de Gospodărire a Apelor, au desfăşurat în aceeaşi perioadă a anului 2012 controale la balastiere, incluzând şi staţiile de spălare şi sortare a agregatelor. Inspectorii au realizat un număr total de 701 controale, în urma cărora au fost dispuse un număr de 852 măsuri pentru conformare, la care s-au aplicat 78 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 731.000 lei. Principalele deficienţe constatate în cadrul activităţilor de extragere a agregatelor şi la staţiile de spălare – sortare agregate sunt: planurile de prevenire şi combatere a poluărilor accidentale neactualizate; nerespectarea perimetrelor de exploatare stabilite şi avizate prin autorizaţiile de gospodărire a apelor; lipsa monitorizării volumelor de apă captate şi evacuate la staţiile de sortare şi spălare agregate; nerespectarea tehnologiei de extracţie şi a adâncimii de exploatare; existenţa depozitelor intermediare de balast şi levigabil din albiile minore, pe malurile apelor şi/sau din incinta perimetrelor de exploatare; bornarea deficitară a perimetrelor de exploatare; neefectuarea de măsurători topografice aferente, în cazul schimbării configuraţiei albiei râurilor. În privinţa balastierelor în terasă, pentru realizarea de iazuri piscicole, au fost verificate un număr total de 146 balastiere, au fost impuse un număr de 200 de măsuri cu termene de conformare şi s-au aplicat 7 sancţiuni contravenţionale al căror cuantum se ridică la 155.000 lei.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here