Este o plantă cu flori anuală din familia Ranunculaceae, nativă din sudul și sud-vestul Asiei. Negrilica mai este numită cenușcă sau negrușcă de cultură. Semințele plantei sunt numite de către vorbitorii de limba engleză ca susan negru, coriandru roman, chimen negru sau sămânța cepei.Cele mai timpurii consemnări ale cultivării şi utilizării ei provin din Egiptul antic. De fapt, uleiul de negruşcă a fost găsit în mormântul faraonului Tutankamon, datat de acum 3300 de ani. Pe vremea faraonilor, Negrilica era la mare cinste, despre ea un proverb spunând chiar că ar fi ,,un remediu pentru toate bolile… exceptând moartea”.
Negrilica este folosită şi ca aromatizant alimentar în producţia unor sortimente de brânză, precum şi în panificaţie.
Compoziţie: glucide, lipide, proteine, ulei volatil, tanin, flavonoide, saponine, steroizi, etc.
Acţiune: analgezică, antibacterină, antiinflamatoare, carminativă, purgativă, digestivă, antihelmintică, antihistaminică, diuretică, afrodisiacă
Indicaţii terapeutice
Pentru uz intern: boli de stomac, indigestie, icter, colici, balonări, anorexie, parazitoze, hemoroizi, bronşite, astm bronşic, răceli, edeme, ameţeli, migrene, vertij, paralizie, amenoree, reglarea activităţii cardiace, stimularea funcţiei sexuale
Pentru uz extern: erupţii cutanate, muşcături de şarpe
Precauţii şi contraindicaţii
Seminţele de chimen negru nu sunt recomandate copiilor şi femeilor însărcinate. De asemenea, este important să se respecte doza recomandată, deoarece în cantităţi mai mari, chimenul poate deveni toxic pentru organism.
Alexandra Cruceru