Negrea Ghe. Ion, singurul veteran în viață din comuna Scoarța, sărbătorit la 95 de ani

687

A luptat pe front. A fost rănit, dar, cu credință în Dumnezeu, a reușit să se întoarcă la familie, iar acum este o „istorie vie” pentru toți cei care îl cunosc. Este vorba despre Negrea Ghe. Ion, un veteran de 95 de ani, din comuna Scoarța. Autoritățile l-au sărbătorit, duminică, 22 octombrie 2017, printr-un ceremonial memorabil.

La inițiativa unui fiu al comunei Scoarța, colonel în rezervă Bebe Dobre, și a primarului Ion Stamatoiu, duminică, a fost organizat un eveniment emoționant, cu ocazia aniversării de 95 de ani a singurului veteran care mai este în viață în Scoarța: Negrea Ghe. Ion. „În localitatea Scoarţa, un singur veteran de război mai este în viaţă şi acest lucru m-a îndemnat să urmăresc îndeaproape când este ziua de naştere a dânsului şi, la împlinirea vârstei de 95 de ani, ne-am gândit, împreună cu domnul primar și cu Asociaţia Cultul Eroilor Târgu-Jiu, să organizăm un ceremonial de sărbătorire a dânsului cu ocazia zilei de naştere. Este un lucru deosebit să ai aproape un om de 95 de ani, să poţi să-i vorbeşti şi să împărtăşeşti anumite gânduri ale dânsului. Domnul Negrea este un model de viaţă şi de comportament. Cei de la Bucureşti ne-au promis că dacă va împlini 100 de ani, nu va mai fi plutonier ajutant principal, ci va fi sublocotenent în retragere”, a mărturisit Bebe Dobre, colonel în rezervă.
Edilul Ion Stamatoiu se declară mândru și, totodată, impresionat de veteranul Negrea, care este un model demn de urmat. „La Scoarţa am început să avem diferite evenimente, iar cel de astăzi este cu adevărat emoţionant. Sărbătorim un erou al comunei. Merită tot respectul nostru. La 95 de ani este ca argintul viu; din câte am înţeles de la familie, se ocupă de treburile gospodăreşti. Nea Ion, cum i se spune la noi în zonă, este un exemplu şi Primăria Scoarţa, Consiliul Local, Liga Pensionarilor şi nu numai, l-am sărbătorit într-un cadru festiv, după care ne-am deplasat la Monumentul Eroilor din comună, unde s-au depus flori şi am făcut câteva fotografii. I-am înmânat o diplomă de excelenţă din partea Primăriei şi vreau să spun încă o dată că ne mândrim cu Nea Ion. Îi doresc multă sănătate şi viaţă lungă alături de familia sa frumoasă”, a declarat primarul Ion Stamatoiu.

Credința în Dumnezeu l-a ținut în viață
Vizibil emoționat de manifestarea organizată în cinstea sa, veteranul a reușit, totuși, să rememoreze momentele deosebit de grele trăite pe front: „mulţumesc celor care au organizat întâlnirea de astăzi! Mă onorează! În război nu a fost uşor. Stăteai în tranşee şi se trăgea cu cartuşe şi trasoare. Am fost şi rănit am fost tratat în spital. În fiecare zi, când eram în război, m-am închinat şi am zis: „Doamne, dă-mi să scap şi fac o pomană cu oale şi ulcioare pline cu vin”. Și am făcut! (…) Pentru viitor îmi doresc doar sănătate”.
Nu doar pe front a întâmpinat greutăți, ci și în viața de zi cu zi, amintirile din acele vremuri fiindu-i încă vii în minte. „Am fost agricultor. Pe vremuri nu aveai cu ce să trăieşti; nu aveam bani nici pentru o cutie de chibrituri şi mă trimitea mama „vezi dacă cineva aprinsă focul, să iei un cărbune”. Nu erau nici ceasuri; pe cântatul cocoşului şi pe luceafărul de ziuă plecam la Târgu-Jiu, pe jos”, a mărturisit bătrânul. Cât priveşte secretul longevităţii, veteranul Negrea Ghe. Ion spune: „am mers mult pe jos, nu am băut, nu am mâncat mult şi nu am umblat nici după muieri”.

Un erou, un tată deosebit, un model pentru urmași…
La ceas aniversar, Negrea Ghe. Ion a fost înconjurat de toți cei dragi, de fiică, de nepoată și strănepoată, de rude apropiate și de prieteni. Fiica sa îl descrie ca fiind un tată deosebit. „Ne-a sfătuit pe toţi, şi pe mine ca fiică şi pe verişorii mei. Eu sunt unicul copil, iar la rândul meu am o fiică. Tatăl meu ne-a dat sfaturi şi îndemnuri pentru a păstra memoria eroilor, a celor care au luptat pe front pentru integritatea ţării şi pentru neamul românesc. A fost un om foarte calculat şi foarte blând, marcat de ororile de pe front. Ne-a povestit momentul în care a fost împuşcat în picior, cum a simţit o căldură şi a încercat să meargă câţiva paşi până când a întâlnit o căsuţă în care era bătrână; i-a cerut bătrânei o cană cu apă, iar ea a venit cu o cană cu lapte. A fost oaza care l-a făcut să rămână în viaţă: acel lapte. A fost rănit la Podul Iloaiei, la nord de Iaşi, în data de 25 aprilie 1943. L-au preluat şi l-au dus la spitalul de campanie; mi-a povestit tatăl meu cum se călca pe cadavre; le luau uniformele şi îi băgau în tranşee şi trăgeau pământ peste ei. A fost marcat profund, dar a rămas pozitiv, ceea ce l-a ţinut în viaţă. Acum şi-a propus să ajungă la vârsta de 100 de ani şi cred că îşi va îndeplini visul. Eu le doresc tuturor copiilor să aibă un asemenea tată şi doresc tineretului de azi să pună umărul şi să se înhame la a face ceva pentru ţară şi pentru idealurile pentru care s-au jertfit eroii neamului”, a povestit fiica veteranului Negrea.
Negrea Ghe. Ion, ajuns la venerabila vârstă de 95 de ani, reușește să se gospodărească singur și își face timp să se joace și cu Antonia, strănepoata sa, pe care și-a dorit-o enorm, după cum a mărturisit bunica fetiței. Cu un optimism molipsitor, veteranul din comuna Scoarța dă asigurări că va fi la fel de vesel și la împlinirea a 100 de ani, cu atât mai mult cu cât a pus și pariu cu preotul din sat că vor sărbători împreună centenarul său.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here