Negocierile dintre CEO şi RAAN au eşuat

245

Prefectul judeţului Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Duicu, au intervenit joi pentru detensionarea relaţiilor dintre Complexul Energetic Oltenia (CEO) şi societatea care se ocupă de insolvenţa Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din dorinţa de a se asigura pentru iarnă stocul de siguranţă de cărbune necesar funcţionării normale a Termocentralei Romag-Termo.

Între cele două entităţi s-a desfăşurat miercuri o primă rundă de negocieri, dar acestea au eşuat întrucât RAAN nu are încă posibilitatea să achite nici parţial datoria pentru cărbunele furnizat de CEO, de aproximativ 200.000 de lei.
“Guvernul României şi-a arătat disponibilitatea de a rezolva situaţia de criză creată. Pentru sezonul de iarnă termocentralei îi este necesară o cantitate de minimum 250.000 tone de cărbune. Dacă zilnic vor fi livrate peste 5.000 tone din bazinul carbonifer Husnicioara există şansa de a nu se stopa producţia de agent termic necesar încălzirii celor peste 24.000 de apartamente din Drobeta Turnu Severin şi modulului în exploatare al Uzinei de apă grea Romag-Prod”, a declarat prefectul Nicolae Drăghiea.

Se fac eforturi pentru diminuarea datoriilor
În perioada care urmează, factorii de decizie din Ministerul Economiei vor face, de asemenea, demersuri pentru identificarea unor soluţii de diminuare a debitelor înregistrate de RAAN la CEO pentru cărbunele achiziţionat de la exploatările miniere Motru şi Husnicioara.
Cariera minieră de suprafaţă Husnicioara a reluat, la jumătatea acestei săptămâni, furnizarea cărbunelui către Termocentrala Romag-Termo, întreruptă în urmă cu şase săptămâni. Dacă nu se întâmpla acest lucru, locuitorii din Severin nu puteau avea căldură în sezonul rece, unitatea neputând să se încadreze în programul de iarnă.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here