Negocieri grăbite la CEO pentru cota de cărbune

388

Cota de cărbune pentru minerii Complexului Energetic Oltenia a fost prevăzută în contractul colectiv de muncă cu precizarea că discuţiile dintre sindicate şi administraţie privind cuantumul ce va fi acordat să înceapă la jumătatea lunii iulie. În aceste zile însă, conducerea SMEO a grăbit aceste negocieri, solicitând administraţiei să înceapă discuţiile în cauză mai devreme cu o lună. Restul sindicatelor din CEO condamnă SMEO pentru demersul făcut, acuzându-i pe liderii de sindicat de aici că vor să-şi asume astfel merite care nu li s-ar cuveni. De altfel, demersul SMEO nu a fost acceptat de către Ion Ruşeţ care a transmis acestei organizaţii sindicale să mai aştepte o lună pentru ca întreaga Comisie Paritară să se aşeze la masa negocierilor.

În actualul CCM, administraţia şi sindicatele au convenit să acorde şi în acest an cota de cărbune pentru minerii din CEO. Nu s-a prevăzut în acest document şi cuantumul, adică nu s-a scris şi cantitatea de cărbune care trebuie acordată beneficiarilor, dar s-a întrevăzut faptul că la jumătatea lunii iulie se va întruni Comisia Paritară pentru a trasa şi cantităţile în cauză. Deşi SMEO a semnat aceste prevederi, luna aceasta, liderii sindicali au hotărât să grăbească procedura în dorinţa de a-şi aroga meritul acordării cărbunelui pentru mineri. Cel puţin asta spun restul sindicatelor din CEO care nu au văzut cu ochi buni această iniţiativă.
Liderii sindicali chiar susţin că Ion Ruşeţ a declarat, oficial, că adresa primită de la SMEO nu va fi acceptată, discuţiile pe marginea cotei de cărbune urmând să înceapă la data stabilită anterior.
Minerii din CEO au obţinut anul trecut câte zece tone de cărbune fiecare, deşi anterior primiseră 15 tone fiecare. De data aceasta acordarea cărbunelui s-a făcut condiţionat, beneficiarii trebuind să comunice unde vor transporta şi depozita cantitatea primită.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here