Necesitatea unui proiect bine structurat – „Promovarea imaginii culturale a Gorjului”

422

P1180749 1Cu bună participare din partea directorilor de aşezăminte culturale din judeţ, Seminarul metodic organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj

, în sala de conferinţe a Muzeului Judeţean, s-a dovedit o întâlnire nu doar formală, ci una cu teme şi dezbateri de bun augur pentru activitatea culturală din acest an. La întâlnirea moderată de Ion Cepoi, director CJCPCT Gorj, a participat şi Vasile Râbu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, împreună cu Alexandra Andrei, director Biblioteca Judeţeană şi Sorin Lory Buliga, şeful Centrului de Cultură şi Artă „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.

Programul acestui eveniment a debutat cu lansarea Revistei Jiului de Sus (publicaţie a aşezămintelor culturale din judeţul Gorj, nr. 8-9/2009 şi a revistei de cultură Portal Măiastra, nr.4/2009 apărute la Editura CJCPCT Gorj. De asemenea a fost prezentată recenta apariţie a volumului „Mătăsari, file de monografie” realizată de cel care a fost şi rămâne admirabilul dascăl gorjean Ion Dădălău. Au participat la acest seminar prof. Luminiţa Dădălău, soţia autorului monografiei şi reprezentanţi de la Sindicatul Mine-Energie Jilţ-Turceni.
P1180772Seminarul a continuat cu prezentarea comunicării – „Câteva consideraţii asupra stării culturii de tip neprofesionist din Judeţul Gorj în perioada 2006 – 2009”, în care s-a reiterat, conform legislaţiei în vigoare şi a nevoilor culturale ale comunităţilor din teritoriu atribuţiile fundamentale de cercetare, conservare, protejare, transmitere, promovare şi valorificare a culturii tradiţionale a CJCPCT reliefate prin rezultate, din care vă prezentăm câteva: înfiinţarea de Centre Culturale în zone de mare tradiţie – Tismana, Crasna, Runcu, Hurezani; Cercetare specifică domeniului prin Tabăra anuală de cercetare etnofolclorică; înfiinţarea de muzee şi colecţii muzeale, realizate până acum în 21 de localităţi; editarea a peste 15 monografii; revitalizarea meşteşugurilor tradiţionale prin organizarea de Târguri ale meşterilor populari; conservarea şi promovarea muzicii populare tradiţionale prin organizarea de festivaluri specifice şi amplificarea marilor festivaluri organizate în regie proprie – Festivalul de literatură „Tudor Arghezi”, Festivalul de umor „Ion Cănăvoiu” şi Gorjfest, tabără şi salon de arte vizuale etc. Totodată, a fost pus în discuţie proiectul Strategii culturale pe termen scurt, mediu şi lung în Gorj, realizat de către Ion Cepoi. „Pe termen scurt şi mediu, considerăm că toate cele 3 programe culturale derulate – Programele culturale multianuale „Rădăcini”, „După Brâncuşi” şi Coordonarea şi monitorizarea activităţii aşezămintelor culturale din judeţ” trebuie continuate, acestora, însă, fiind nevoie a li se adăuga încă unul, anume: „Promovarea imaginii culturale a Gorjului”, care trebuie să înceapă de la nivelul localităţilor către capitala de judeţ”, a subliniat în expozeul său Ion Cepoi.
În cadrul dezbaterii „Oportunităţi şi necesităţi culturale în Gorj; parteneriatul dintre administraţia publică şi aşezămintele culturale locale”, la invitaţia vicepreşedintelui CJ, Vasile Râbu, câţiva dintre directorii de Case şi Cămine culturale şi-au prezentat câteva dintre propuneri şi probleme cu care se confruntă în activitatea lor. Spre exemplu s-a exprimat necesitatea unei săli de spectacole la Motru, Casa de cultură de la Peştişani este încă neterminată, Casa de cultură din Novaci fără căldură şi nevoia de reabilitare a clădirii, Muzeul de la Arcani nu este într-o stare foarte bună, dar viceprimarul Dan Pupăză şi-a afirmat preocuparea pentru acest muzeu. De asemenea, a fost adusă în discuţie problema salariilor şi a statutului de oameni buni la toate cum sunt consideraţi de către administraţiile locale, cei care au fost angajaţi în fapt să se ocupe de activitatea culturală. Vasile Râbu, în afara răspunsurilor pe care le-a oferit la întrebări promiţând că va merge în fiecare localitate pentru a se informa şi a înţelege mai bine situaţiile.
Viorel Surdoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here