Judecătoria Târgu Jiu l-a „iertat” pe un șofer care a fost prins circulând cu o poliță de asigurare auto expirată. Amenda de o mie de lei dată de polițiști a fost transformată într-un simplu avertisment. Magistratul și-a motivat decizia prin argumentul că „nu reaua credință a stat la baza atitudinii petentului de a nu fi încheiat la timp o nouă poliță de asigurare, în momentul în care cea veche a expirat, ci neatenția”.
Șoferul din comuna Schela a fost amendat astă-primăvară, după un control în trafic pe DN 66. Pentru că circula cu o poliță RCA expirată de o săptămână, șoferul a fost amendat cu o mie de lei și lăsat fără plăcuțele mașinii și certificatul de înmatriculare.
Amendă plătită, dar contestată!
Bărbatul a achitat amenda, după care a contestat-o în instanță. El a cerut înlocuirea sancţiunii amenzii contravenţionale de 1.000 de lei cu sancţiunea avertismentului, motivând că recunoaşte că a circulat fără a deţine poliță de asigurare, însă „a săvârșit fapta din neglijență, nu cu intenție”. A subliniat că polița expirase doar de câteva zile, neatenția fiind cea care ar fi favorizat săvârşirea contravenţiei.
După amenda primită, șoferul a încheiat a doua zi o nouă poliță RCA, menţionând judecătorului că nu are antecedente privind fapte la regimul circulației. Totodată, acesta a solicitat restituirea sumei de 500 lei de pe care a achitat-o şi a apreciat că „înlocuirea sancţiunii contravenţionale aplicate cu sancţiunea avertismentului va avea pe viitor acelaşi impact în respectarea regulilor de circulație, având în vedere că şi ridicarea plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare a fost o măsură educativă”.
Conform legii, amenzile de circulație pot fi plătite la jumătate în termen de 15 zile lucrătoare.
Inspectoratul de Poliţie Gorj a formulat întâmpinare, solicitând respingerea plângerii şi menţinerea procesului-verbal de contravenţie: „S-a reţinut în sarcina petentului faptul că la data de 14.03.2023, ora 07:10, a condus pe DN 66, pe raza comunei Plopșoru, sat Plopșoru, autoturismul fără a deţine o poliţă de asigurare de tip RCA, valabilă; prin urmare, în temeiul art. 37 alin. 9 din Legea nr. 132/2017, s-a aplicat petentului sancţiunea amenzii contravenţionale în sumă de 1.000 lei, iar ca sancțiune complementară, au fost reţinute plăcuțele cu numerele de înmatriculare şi certificatul de înmatriculare. Petentul a semnat fără obiecţiuni procesul verbal, care a fost pe loc comunicat acestuia”.
Argumentul instanței
Polița expirase la data de 7 martie, iar bărbatul a fost oprit de poliție o săptămână mai târziu. „A doua zi, pe 15.03.2023, a fost deja încheiată de către petent o nouă poliţă de asigurare. Prin urmare, nu reaua credință a stat la baza atitudinii petentului de a nu fi încheiat la timp o nouă poliţă de asigurare, în momentul în care cea veche a expirat, ci neatenția. (…) Petentul nu a fost anterior sancţionat contravenţional pentru acelaşi gen de contravenții, iar fapta se caracterizează printr-un grad de pericol social concret scăzut”, a motivat instanţa, care a dispus înlocuirea amenzii cu sancţiunea avertismentului.
„Admite plângerea contravenţională. Dispune înlocuirea sancţiunii amenzii contravenţionale în sumă de 1.000 lei aplicată petentului prin procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei emis la 14.03.2023 cu sancţiunea avertismentului şi dispune restituirea către petent a sumei de 500 lei achitată cu titlul de amendă contravenţională de către organul financiar fiscal la care a fost achitată, respectiv UAT Schela”, a decis, săptămâna trecută, Judecătoria Târgu Jiu, sentința putând fi atacată cu apel.
I.I.