Ne vom mai putea plăti facturile la energie? Ce ne pregătește Guvernul!

79

Peste câteva luni, facturile la energie vor deveni o problemă majoră pentru majoritatea populației, fiindcă oprirea plafonării prețurilor ar putea duce la o explozie a facturilor pentru curent electric și gaze.

Amintim că plafonarea prețurilor la energie a fost introdusă în 2022, cu scopul de a proteja consumatorii de creșterea costului curentului electric și a gazelor naturale, în urma liberalizării decisă de fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu.
Astfel, în urmă cu doi ani, la energia electrică, de exemplu, au fost stabilite trei plafoane de preț – 0,68 lei, 0,8 lei sau 1,3 lei pentru un kWh, în funcție de consum. Aceste limite maxime ale tarifului le-au permis consumatorilor să aștepte factura la curent ceva mai liniștiți, fără teama de a descoperi, de la o lună la alta, o creștere a numărului de zerouri… Asta în timp ce furnizorii au punctat în mai multe rânduri că aceste plafoane sunt sensibil mai mici decât prețurile reale din piața energiei.

Plafonarea ar șanse maxime să dispară în primăvară
Din aprilie 2025 însă, plafonarea are șanse maxime să dispară, în contextul creșterii continue a prețurilor la nivel mondial. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a reconfirmat că actuala schemă de plafonare va expira anul viitor la 31 martie. Ce vor face autoritățile în aceste condiții? Potrivit aceluiași ministru, schema va trebui adusă în ,,marja unei piețe cât mai libere”. Altfel spus, din aprilie 2025, vom vorbi, din nou, despre liberalizarea pieței la energie. Varianta unei noi scheme de plafonare, care să țină ,,jos” prețurile, este aproape imposibilă, pentru că ar pune noi presiuni pe buget, susțin specialiștii în energie.

Facturi cu până la de două ori mai mari
Fără plafonare, va avea loc o nouă liberalizare a prețurilor la curent electric și gaze și va duce, previzibil, la creșteri ale facturilor. Unele voci susțin că am putea vorbi, în unele cazuri, de facturi de două ori mai mari. În această situație ar putea fi românii care, în prezent, au în consum mediu de 100 kWh pe lună, adică se încadrează într-unul dintre primele două praguri de plafonare.

Noi scheme de ajutor?
Posibilitatea ca unele facturi să explodeze motivează însă Guvernul să se gândească la noi scheme de ajutorare a consumatorilor în dificultate. Potrivit ministrului Energiei, Executivul ar lucra deja la o măsură de sprijin pentru românii vulnerabili la acest capitol, măsură care să intre în vigoare din aprilie 2025. ,,Noi la asta lucrăm: să facem o măsură de sprijin astfel încât românii vulnerabili, cei care au nevoie de acest ajutor de la stat, și nu doar cei care poate au posibilități, dar au un consum mic, să beneficieze într-adevăr de măsură de sprijin, astfel încât facturile să nu le crească. Doar ca să aibă toată lumea o imagine corectă, la un consum de sub 100 de kilowați-oră pe lună, asta înseamnă astăzi, pe preţurile plafonate, un cost la factură de 40-42 lei într-o lună de zile”, a declarat Burduja la Radio România Actualități.
Măsura de liberalizare a prețurilor la energie va veni și pe fondul trendului regional indus de Comisia Europeană. În prezent, România este singura țară din UE unde mai funcționează o schemă de plafonare a tarifelor la energie.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here