,,Ne rugăm la Dumnezeu să le dea guvernanţilor mai multă minte !” – Preoţii gorjeni, cu salariile ciuntite

153

picture 214Salariaţii Bisericii nu vor scăpa cu salariile netăiate cu 25% de la 1 iunie, ca urmare a măsurilor impuse de guvern.

Personalul clerical la fel ca şi credincioşii din Gorj îşi manifestă însă deja îngrijorarea pentru tăierea banilor, ce se acordă lunar celor care slujesc în bisericile din judeţ.

Personalul clerical din Gorj depăşeşte cifra de 250 de persoane, marea majoritate fiind preoţi ce slujesc pe la cele peste 80 de parohii din judeţ. Salariul minim al unui preot este de 700 de lei în timp ce maximul, pentru peste 30 de ani de vechime, nu ajunge la 2500 de lei. Preoţii îşi manifestă deja îngrijorarea legată de acest aspect, mai ales că banii sunt tot mai puţini pentru investiţiile legate de reparaţiile ori modernizările bisericilor din judeţ. ,,Este cumplit ce se va întâmpla. Noi nu vom scăpa cu veniturile neciuntite. Nu este normală o astfel de măsură. Ne rugăm la Dumnezeu să le dea guvernanţilor mai multă minte!”, a declarat preotul Vasile Roibu, preotul paroh al catedralei din Târgu-Jiu. Preotul catedralei târgujiene susţine ca va rămâne cu un venit destul de mic, dacă actualul îi va fi redus cu 25%. ,,După trei decenii de muncă voi rămâne cu un venit lunar mai mic de 2000 de lei la asta contribuind însă partea ce îmi revine din vânzarea lumânărilor şi a celorlalte obiecte bisericeşti”, susţine Roibu.

Cântăreţ pe 400 de lei

picture 215La fel de supăraţi sunt şi cântăreţii bisericeşti care deja au salarii de nici 500 de lei. ,,Eu primesc acum 500 de lei, dacă îmi scade nici nu vreau să îmi imaginez cu ce o să mai rămân.

Nu o să îmi ajungă nici de traiul zilnic”, s-a plâns şi cântăreţul catedralei.

Acesta susţine că are însă colegi în judeţ, în special în mediul rural care primesc chiar mai puţini bani decât el.

Solidaritate din partea credincioşilor

Şi credincioşii sunt solidari cu personalul clerical din judeţ, oamenii considerând că preoţii trebuie să fie remuneraţi cum trebuie pentru munca pe care o fac. ,,Nu este normal aşa ceva, să le taie banii. Cine se mai roagă pentru noi. Guvernanţii ăştia, dacă ar fi după ei, ne-ar lasă şi fără preoţi”, a declarat o credincioasă. Protopopul Vasile Vlădoiu susţine că în Gorj sunt multe parohii sărace iar preoţii de aici vor fi foarte afectaţi de aceste măsuri salariale. ,,Avem mai multe parohii mici şi mai sărace. Acolo personalul clerical va fi foarte afectat. Încă mai sperăm să fim ocoliţi de reducerile anunţate de Guvern”, a declarat protopopul Vasile Vlădoiu.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here