NATO va relua dialogul militar cu Rusia pentru a se evita incidentele în această perioadă tensionată

208

Dialogul între militarii Alianței Nord-Atlantice și ai Rusiei trebuie menținut pentru a se evita orice incident în această perioadă de tensiuni generate de criza din Ucraina – au convenit miercuri miniștrii de externe din statele membre ale NATO, în a doua zi a reuniuni lor de la Bruxelles, relatează AFP.

“Miniștrii au cerut secretarului general (al NATO) să examineze modalitățile de reluare a contactelor la nivel de experți militari”, a anunțat ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, cel care a insistat pe lângă omologii săi asupra necesității relansării dialogului cu Moscova, ajuns în prezent în opinia lui la un nivel inferior celui din timpul Războiului Rece.

Șefii diplomațiilor din statele membre ale NATO au decis la 1 aprilie să suspende cooperarea militară și civilă a Alianței cu Rusia, ca răspuns la anexarea Crimeii, fiind menținute doar contactele în cadrul Consiliului NATO-Rusia.

Anunțul lui Steinmeier a fost confirmat și de serviciul de presă al NATO, care a precizat că cele 28 de state membre “au convenit că, în această perioadă de tensiuni, un dialog continuu între militarii NATO și cei ai Rusiei este necesar pentru a se evita orice incident”, miniștrii prezenți căzând de acord că ‘autoritățile militare ale NATO trebuie să mențină deschise canalele de comunicare militară și să le folosească atunci când este necesar pentru a evita orice neînțelegere provocată de activitățile militare’.

Această decizie pare motivată în special de tot mai frecventele incursiuni ale avioanelor militare rusești în spațiul aerian european. Statele Unite au avertizat că aceste incursiuni amplifică tensiunile și, mai grav, constituie un potențial pericol pentru zborurile civile. De asemenea, Ministerul norvegian al Apărării a confirmat marți că un avion F-16 al forțelor sale aeriene a fost foarte aproape de a intra în coliziune cu un MIG rusesc la o dată pe care nu a precizat-o.

“Numeroși responsabili din cadrul NATO notează că militarii din generațiile cele mai tinere nu au trecut prin Războiul Rece și, în consecință, ei nu sunt obișnuiți cu procedurile de urmat în eventualitatea unui incident cu marele vecin”, a indicat la o conferință de presă șeful diplomației belgiene, Didier Reynders. “Așadar, nu este inutil ca, cel puțin pentru situații de urgență, aceste canale militare să fie restabilite pentru a se evita incidentele. Atunci când avem survoluri intempestive deasupra vreunui teritoriu, este totuși util să se poată intervene”, a explicat el.
AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here