Natalitatea şi mortalitatea, în scădere în judeţ

640

IMG_2974Conform unui raport prezentat de conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, în primele cinci luni ale acestui an s-a înregistrat o scădere atât a naşterilor, cât şi a deceselor faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Din păcate, Gorjul înregistrează din ce în ce mai puţine naşteri. În perioada ianuarie – mai a.c., în comparaţie cu anul 2010, numărul născuţilor vii a scăzut de la 1.099 la 956 şi astfel se determină din nou o scădere uşoară a natalităţii de la 7‰ la 6,1‰. „Pentru perioada analizată, numărul de născuţi vii şi indicele de natalitate îşi schimbă tendinţa pe medii astfel că natalitatea şi numărul de născuţi este mai mică în urban (420 şi 5,7‰) faţă de mediul rural unde numărul copiilor născuţi a fost în primele cinci luni ale acestui an de 536, iar indicele natalităţii de 6,5‰. În anul 2010, localităţile unde s-au înregistrat cele mai puţine naşteri au fost Ţânţăreni, Dănciuleşti şi Turburea”, a declarat Marius Boeriu, directorul DSP Gorj.

1.735 de decese în cinci luni

Potrivit aceluiaşi raport al conducerii instituţiei menţionate, şi mortalitatea este în uşoară scădere. Astfel, faţă de ianuarie – mai 2010 când numărul deceselor a fost de 1.802, în primele cinci luni ale anului 2011, numărul deceselor înregistrate în Gorj a fost de 1.735, ceea ce determină şi scăderea indicelui mortalităţii generale de la 11,5‰ la 11,1‰. Conform analizei pe localităţi, în comunele Arcani şi Săcelu s-au înregistrat cele mai multe decese, iar în localităţile Rovinari, Motru şi Târgu-Jiu, decesele au fost cele mai puţine din întregul judeţ.

Bolile circulaţiei, cauza deceselor

Cele mai importante cauze ale deceselor din judeţul Gorj sunt bolile aparatului circulator, tumorile maligne, traumele şi otrăvirile. Bolile aparatului digestiv sunt de asemenea o cauză importantă a deceselor din judeţ. Pe parcursul anului 2011, 67% din numărul total de decese au fost cauzate de boli ale aparatului circulator. Cauzele generale ale deceselor gorjenilor nu se modifică nici dacă se iau în considerare diferenţele de vârstă.

Scădere şi la sporul natural

natalitateSporul natural pe primele cinci luni ale anului, comparativ cu anul precedent, se prezintă de -779 faţă de -703 în 2010, înregistrându-se un nou declin de -5,0‰ în 2011 faţă de -4,5‰ în 2010. „Indicele sporului natural este pozitiv în oraşul Rovinari cu 6,9‰, în municipiul-reşedinţă Târgu-Jiu cu 0,9‰ şi în municipiul Motru cu 0,4‰. Cel mai mare deficit de populaţie se înregistrează în comuna Arcani, fiind de -25,7‰”, a precizat directorul Marius Boeriu.

Gorjul, un judeţ bolnav

Potrivit statisticilor, scăderea natalităţii se datorează şi întreruperilor de sarcină care, în perioada ianuarie – martie 2011 au atins cifra de 549, în creştere faţă de perioada similară a anului 2010 când numărul avorturilor efectuate au fost de 484. Tot în trimestrul I al anului curent s-au înregistrat 83 de noi bolnavi de TBC, iar cazuri noi de diabet zaharat au fost 474. Şi numărul bolnavilor de cancer a crescut. În primul trimestru al lui 2011 s-au înregistrat 206 cazuri noi de cancer comparativ cu 204 noi cazuri în primele trei luni ale anului trecut. Numărul bolnavilor de cancer rămaşi în evidenţă în trimestrul I al lui 2011 a fost de 5.486 faţă de 5.388 de bolnavi rămaşi în evidenţă la finele lui 2010. În creştere a fost şi numărul de bolnavi psihici care în perioada ianuarie – martie 2011 s-au înregistrat 85 de noi cazuri, faţă de cele 55 din aceeaşi perioadă a anului anterior. Din fericire, de la începutul anului curent şi până în prezent, la nivelul judeţului nostru nu s-a înregistrat nici un caz de febră tifoidă, tetanos, rujeolă şi tuse convulsivă.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here