Naşterea Maicii Domnului, sărbătorită în Gorj

363

Picture 004Creştinii ortodocşi şi catolici au prăznuit ieri Naşterea Maicii Domnului. Sfânta Marie Mică, cum mai este numită în popor, este prima mare sărbătoare din cursul noului an bisericesc care a început la 1 septembrie.

Şi în Târgu-Jiu, creştinii au mers în număr mare la biserici pentru a asista la slujbă şi pentru a se ruga. „E începutul anului nou bisericesc. Întotdeauna vin la biserică ca să mă rog pentru toate: suntem bolnavi, nu avem serviciu, avem pensii mici. Pentru tot ne rugăm. Dumnezeu să ne dea sănătate la toţi”, a spus o credincioasă prezentă la slujba oficiată la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. Nu este singura credincioasă care a călcat ieri pragul unei biserici, sute de gorjeni sărbătorind Naşterea Fecioarei Maria şi rugându-se pentru sănătate, noroc, atât pentru ei cât şi pentru cei dragi. „Se ştie că la începutul lunii septembrie începe anul nou bisericesc şi prima mare sărbătoare care a fost închinată de biserică în această perioadă este în cinstea Preasfinţitei Născătoare de Dumnezeu, Naşterea Maicii Domnului. Este un eveniment deosebit pentru că Picture 017Maica Domnului a devenit „vasul cel ales” din care se va naşte Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul Nostru Iisus Hristos. Maica Domnului este mijlocitoarea noastră şi ajutătoarea noastră către Dumnezeu. Foarte multe biserici s-au ridicat în cinstea Preasfântei Născătoare de Dumnezeu. Ea ne ajută în toate ceea ce cerem noi către Dumnezeu. E bine că foarte mulţi din credincioşii noştri poartă numele Sfintei Fecioare Maria. O zi de sărbătoare, tuturor pace, linişte şi binecuvântare şi fiindcă e începutul acestei luni septembrie şi începe şi anul şcolar, e bine ca şi părinţii să aibă dragoste către micuţii aceştia, să-i îndrume în dragostea de Dumnezeu şi de valorile spirituale ale acestui neam binecuvântat de Dumnezeu”, a spus preotul Vasile Vlădoiu. În calendarul popular, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă. Bătrânii spun că în această zi, rândunelele pleacă spre ţările calde, insectele încep să se ascundă în pământ iar frigul îşi face simţită prezenţa. Din această zi începe culesul viilor, al unor fructe şi plante medicinale, bătutul nucilor, recoltarea ogoarelor, semănatul cerealelor de toamnă.

Peste 50.000 de gorjeni şi-au serbat onomastica

Totodată, ziua de 8 septembrie a reprezentat un motiv de sărbătoare şi pentru cei care şi-au serbat ieri onomastica, la nivelul judeţului Gorj fiind înregistrate peste 50.000 de persoane care poartă numele de Maria sau derivate de la aceasta.

Sărbătoare în comunele gorjene

Sfânta Marie Mică a fost sărbătorită şi în comunele gorjene, unde edilii locali au organizat hore ale satului sau baluri. La Leleşti, de exemplu, ieri după-amiază a fost organizată o horă a satului la Teatrul de Vară, sărbătoare la care au participat toţi cetăţenii din comună. Şi la Samarineşti a fost sărbătoare, locuitorii din comună fiind invitaţi la balul organizat la Căminul Cultural din localitate.

Roxana Lupu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here