Născuți „din întâmplare” și lăsați în spital de propriile mame

1075

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj a prezentat raportul semestrial privind situația copiilor părăsiți în unitățile sanitare. Potrivit documentului, în ultimele două trimestre ale anului trecut, nu s-a înregistrat niciun caz de abandon în Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. La Spitalul Târgu-Cărbunești, în schimb, mai mulți copii au fost părăsiți de mame. Alți zeci de copii s-au aflat în situaţia de a fi abandonaţi, în perioada menţionată.

Cauzele abandonului bebeluşilor sunt multiple. Criza economică, dar şi lipsa educaţiei, le determină pe tot mai multe mămici să-şi lase copiii în maternităţi, sau, mai grav, să-i arunce pur şi simplu, ca pe nişte obiecte nefolositoare. Din păcate, nici județul Gorj nu este lipsit de astfel de cazuri. Pe parcursul trimestrului III 2015, 17 nou-născuți s-au aflat în situație de risc de separare de familia naturală și în risc social. Dintre aceștia, 13 au fost externați în propria familie; mamele lor sunt minore și au suportul material și emoțional în familia naturală; 9 dintre copii au fost recunoscuți de tată, patru având tatăl necunoscut. Alți trei copii din cei 17 au mame majore și au fost externați în familiile naturale.

Prematur abandonat în Maternitate
Tot în trimestrul III 2015, un nou-născut a fost plasat la Centrul de primire și evaluare în regim de urgență pentru copilul abandonat sau părăsit în maternitatea Târgu-Cărbunești din cadrul Complexului de Servicii Comunitare pentru Copilul în Dificultate Târgu-Cărbunești, deoarece copilul prezenta la naștere prematuritate cu o greutate de 1450 g. Mama a refuzat să îl ia acasă, solicitând o măsură de protecție specială pentru copilul său. A afirmat că este necăsătorită, nu are locuință și nu are condiții să-l crească. După ce a înregistrat nașterea copilului, mama l-a părăsit în spital.
Deoarece copilul avea grave probleme de sănătate, a fost transferat la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Luis Țurcanu” Timișoara, unde a fost internat în perioada 25 iulie – 25 septembrie 2015.
24 de copii în situație de risc, în trimestrul IV
În trimestrul IV al anului 2015, nu a fost semnalat niciun caz de abandon în Secția Neonatologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu. Totuși, 24 de micuți din județul nostru s-au aflat în situație de risc de separare de familia naturală și în risc social. Dintre aceștia, 17 au fost externați în familia naturală, ei având mame minore; alți trei au mame majore, care i-au luat acasă și s-au angajat să îi crească în familie.
Un nou-născut, cu mamă în vârstă de 18 ani, a fost plasat la un asistent maternal profesionist din cadrul DGASPC Gorj. Mama este necăsătorită. Elevă în ultimul an de liceu, iar copilul este rezultatul unei relații pasagere, în actul de naștere tatăl figurând ca necunoscut. Bunicii materni au declarat verbal că fiica lor este adoptată, dar aceasta nu știe. Pentru a preveni separarea copilului de mama, tinerei i s-a propus găzduirea într-un centru maternal, dar ea a refuzat aceste servicii.
Un alt nou-născut cu mamă majoră a fost plasat la un asistent maternal profesionist din DGASPC Gorj. Copilul este rezultatul unei relații pasagere, mama neavând abilități pentru creșterea copilului său, fiind lipsită de educație și având posibilități materiale prea mici pentru a se întreține pe ea și prunc. Pentru primul său copil a fost încheiată procedura de adopție.
Tot în trimestrul IV, un nou-născut a fost plasat în Centrul de primire și evaluare în regim de urgență pentru copilul abandonat sau părăsit în maternitatea Târgu-Cărbunești din cadrul Complexului de Servicii Comunitare pentru Copilul în Dificultate Târgu-Cărbunești, deoarece prezenta probleme de sănătate. Mama a refuzat să îl ia acasă, solicitând o măsură de protecție pentru copilul său.
Zeci de copii sunt monitorizați în familie, în vederea prevenirii și combaterii abandonului.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here