N O T Ă

1346

Consiliul Județean al Organizațiilor de Pensionari Și al Persoanelor Vârstnice Gorj

N O T Ă
cu unele propuneri prezentate de către membrii Consiliul Județean al Organizațiilor de Pensionari și al Persoanelor Vârstnice Gorj la întâlnirea cu deputații și senatorii din circumscripțiile electorale ale județului Gorj la data de
12 februarie 2021

Stimați deputați și senatori
Având în vedere declarațiile publice contradictorii ale reprezentanților instituțiilor centrale ale statului referitoare la majorarea pensiilor din sistemul public, vă adresăm rugămintea să interveniți și să susțineți organismele în care ne reprezentați pentru:
1. Aplicarea prevederilor Legii nr.127/2019 privind sistemul public de pensii, aprobată de Parlamentul României, promulgată de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial al României, fără condiționări.
Luând act de modificarea art.86 alin.(2) litera b) din Legea nr.127/2019 cu Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.135/2020, nu putem accepta ca un drept legal al pensionarilor, prevăzut într-o lege organică, să fie redus, fapt pentru care solicităm și cu ocazia întâlnirii cu dumneavoastră să fie obligat Guvernul României să majoreze valoarea punctului de pensie, astfel încât acesta să aibă nivelul de 1775 de lei așa cum prevede Legea nr.127/2019 și nu 1442 de lei stabilit prin OUG nr.135/2020. Pensia fiind un drept legal al pensionarilor, stabilit în Constituția României, ar fi trebuit ca Guvernul României să asigure respectarea acesteia și nicidecum să-l amputeze.
După cum se cunoaște, nivelul de trai al pensionarilor din România este cel mai mic din Uniunea Europeană, după Bulgaria. În România cheltuielile cu pensiile reprezintă doar 7% din produsul intern brut, în timp ce în țările membre ale Uniunii Europene media reprezintă 4% din produsul intern brut.
În timpul pandemiei, pensionarii, categorie vulnerabilă, sunt cei mai dezavantajați prin reducerea cu 26% a dreptului de pensie, în timp ce prețurile la alimentele de bază și medicamente a continuat să crească cu consecințe grave asupra puterii de cumpărare a pensiei, a sporirii numărului de pensionari cu venituri sub pragul sărăciei, ceea ce reclama măsuri pentru majorarea pensiilor prin mărirea valorii punctului de pensie la 1775 de lei, așa după cum este prevăzută în Legea nr.127/2019. În România, puterea de cumpărare este sub 60 % față de media europeană.
2. Creșterea punctului de pensie la valoarea de 1875 de lei, prevăzută la art.86 alin.(2) litera c) din Legea nr.127/2019 privind sistemul public de pensii, începând cu data de 01.09.2021, dată când vor intra în vigoare toate prevederile legii respective. Valoarea punctului de pensie în cuantum de 1875 de lei, începând cu data stabilită de lege, este un drept câștigat de pensionari și trebuie respectat.
3. Desființarea pensiilor categoriilor în prezent privilegiate care au și salariile cele mai mari.
Potrivit art.2 din Legea nr.127/2019, sistemul public de pensii se organizează și funcționează având principii de bază printre care și cel prevăzut la litera c) – principiul contributivității, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuțiilor datorate și plătite de persoanele fizice și juridice care contribuie la sistemul public de pensii. Menținerea acestor pensii speciale reprezintă o sfidare a celorlalți foști angajați și a actualilor angajați din România.
4. Să fie respectate prevederile art.157 în sensul că la data intrării în vigoare a legii pensiile stabilite pe baza legislației anterioare se recalculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință prevăzut la art.86 care reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute în legislația anterioară, respectiv 25.
5. Să se interzică printr-un act administrativ fragmentarea contribuției pentru fondul de pensii speciale, plătite de angajați, pentru a se asigura sumele necesare majorării pensiilor din acest sistem.
În Uniunea Europeană, după câte se cunoaște, doar trei țări și România au pus în practică sistemul neavantajos de creare, dintr-o parte a contribuției de asigurări sociale, în mod obligatoriu, a așa numitei pensii (Pilonul pensii II). Țări ale Uniunii Europene, Polonia și Ungaria, au desființat Pilonul II de pensii, apreciind că nu aduce foloase decât fondurilor private.

Stimați deputați și senatori
Nu noi suntem vinovați de reducerea sistematică a numărului contribuabililor la bugetul de asigurări sociale și de creșterea numărului pensionarilor, ci politica falimentară fără fundamentare economică aplicată mulți ani în țara noastră, ce a dus la închiderea unui număr mare de unități productive care prin restructurare ar fi putut să aducă beneficii.
Cu convingerea că sunteți alături de pensionari, apreciem că veți sprijini în interesul major al acestei categorii de populație și că veți recomanda în regim de urgență măsuri susținute și reglementate de acte normative pentru îmbunătățirea reală și substanțială a nivelului de trai al vârstnicilor.
Tg.Jiu 12.02.2021
Președinte, Petre Rădulescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here