Muzeul Județean, moșia directorului! – Hortopan oprește accesul la documentele vechi unicului slavist din Gorj

1575

Timp de aproape o lună de zile, profesorul doctor în filologie Cosmin Vilău a încercat, fără succes, să aibă acces la fondul de documente slavo-române și românești din colecția Muzeului Județean Gorj. Cel care i-a oprit, fără un motiv plauzibil ori legal, accesul la aceste documente, care l-ar ajuta pe solicitant în realizarea de lucrări științifice, este chiar directorul muzeului, Dumitru Hortopan. Acesta ar fi decis ca Vilău să nu poată accesa fondul respectiv doar pentru că directorul a avut cu profesorul un conflict profesional mai vechi.
Cosmin Vilău este, în prezent, profesor de religie la Școala Gimnazială “Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu. Acesta este absolvent al Facultății de Teologie a Universității Craiova, dar și a unui master în Filologie Slavă, absolvit cu media 10.00 ca șef de promoție. Vilău mai este doctor în Filologie din 2008, doctoratul fiind în același domeniu al slavisticii. Din decembrie 2003, profesorul dr. este membru al Asociației Slaviștilor din România, el fiind cunoscător al limbii slave vechi și al paleografiei româno-slave. Profesorul din Gorj este unul dintre puținii specialiști în acest domeniu din țară, cursuri de slavonă și paleografie mai făcându-se doar la Universitatea București.
Cosmin Vilău este autorul a peste 20 de lucrări științifice publicate în reviste recunoscute chiar la nivel internațional, cum este “Romanoslavica”-Revista Asociației Slaviștilor din România, dar și în reviste locale: “Mitropolia Olteniei”, “Analele Universității din Craiova-Seria Istorie”, “Arhivele Olteniei”, dar și în “Litua”-Revista Muzeului Județean Gorj (dar atunci era director Vasile Marinoiu).
Acesta a publicat, de asemenea, cartea Oltenia în istoria slavisticii românești, aceasta fiind și teza sa de doctorat, dar și cartea Eftimie de Tîrnovo-Viața cuvioasei Paraschiva, aceasta fiind și prima traducere în limba română a vieții acestei ființe după cel mai vechi manuscris slavon păstrat (Manuscrisul 301, fond Biblioteca Academiei Române). Ambele cărți au fost subvenționate de Autoritatea Națională de Cercetare Științifică printr-un concurs de selecție extrem de rigid. El a mai editat și Ioan Iunfu-Manuscrise slavo-române din Mănăstirile Românești, care este prefețată de Acad.Răzvan Teodorescu. Lucrările prof.dr. Cosmin Vilău au fost recenzate și citate în numeroase publicații științifice din țară și străinătate.

La Muzeul Județean ca la SRI
În baza acestor calități profesionale, profesorul din Târgu-Jiu a solicitat pe data de 26 iulie, Muzeului Județean Gorj acces la colecția de documente mai sus menționate, depunând o cerere în scris la instituția condusă de către Dumitru Hortopan. Era firesc ca imediat, solicitantului să i se permită accesul la documentele solicitate, dar, în schimb, a fost amânat, Maria Pîrăianu, muzeograful responsabil cu aceste documente, condiționând accesul de aprobare a directorului Dumitru Hortopan, aflat atunci în concediu. Documentele menționate mai sus aparțin Fondului Arhivistic Național și potrivit Legii Arhivelor Naționale nr. 16/1996 avea acces imediat la acestea. “A trecut aproape o lună de la solicitarea mea scrisă, dar nici în prezent, deși m-am deplasat de mai multe ori la muzeu, nu am primit accesul dorit. Îmi explic atitudinea celor de la Muzeul Județean, fie prin necunoașterea legii, fie printr-o rea credință. Aștept încă răspunsul solicitat apoi mă voi adresa instanțelor de judecată și organelor abilitate. Nu știu dacă șeful domnului Hortopan, Cosmin Popescu, cunoaște cum respectă legea în cauză directorul Muzeului Județean Gorj”, a declarat prof.dr. Vilău, subliniind că este pentru prima dată, în activitatea sa științifică, când are parte de un astfel de tratament. Acesta susține că a primit acces la Arhivele Naționale București și Gorj, dar și la Biblioteca Academiei Române, fără să fie pus în așteptare o perioadă de aproape o lună de zile. La Muzeul Județean Gorj ar exista peste o sută de documente slavo-române. Acesta nu sunt clasificate ori deteriorate, fapt ce ar interzice accesul la acestea.
A.STOICA

8 COMENTARII

  1. Dacă pe tânărul cercetător Cosmin VILĂU îl vor obstrucționa și la documentele vechi accesul i-l vor tăia, atunci viitorul cercetării paleo slave vor reteza…
    Vive et valeque, Cosmine!
    Fă-ți treaba, oricâte piedici se vor ivi în calea ta, căci proverbul latin spune răspicat: „Dacă vântul suflă împotrivă, tu vâslește” (ca să nu intri în derivă)

    The little horse, Calu’ s son

  2. Dacă ar vedea Maestrul Al. Stefulescu de sus, din înaltul cerului ce soartă au acum documentele paleo slave, ar suspina cu suspine negrăite…

  3. Buna ziua! Conflictul vechi poate intreptati limitarea doar daca este vorba de un comportament inadegvat. Daca este vorba de o tafna copilareasca a directorului, ma voi ruga sa nu avem animozitati profesionale daca se urmareste un scop bun obstesc. Altfel pleaca inteligenti in Silicon Valley sau mai stiu-eu-pe-unde si se vor plange televiziunilor ca nu au fost primiti mai sus pentru ca superiorilor le era teama de salariul ala caldut sa nu il piarda. Ma tem de coruptibilitatea unora dintre culorile.politice fara Dumnezeu!

  4. …de ce domnul Hortopan isi tine teza de doctorat la sertar si nu o publica?De ce a permis intrarea buldozerului in situl de la bumbesti?Cum a fost domnule doctor Hortopan cu angajarea lui Livian Radoescu pe falsuri in documente la muzeu? Sau de chefurile bahice de la Curtisoara pe banii cui sau tinut dl director?

  5. Dacă pe COSMIN VILĂU nu-l vor lăsa documentele a cerceta, cărțile din toată lumea asta vor urla!
    Cine are minte, să ia aminte!

    Un prieten al adevărului, în primul rând…

  6. ..
    Intrebati-l pe marele doctor Hortopan de ce nu si-a publicat teza de doctorat, cum a permis sa se intre cu buldozerul in castrul de la bumbesti sau de chefurile bahice pe care le trage pe la muzeul din Curtisoara.

  7. ….intrebati-l pe marele arheolog de epoca romana Hortopan cum a permis intrarea bildozerelor in castrul roman de la bumbest sau cum a lasat in paragina toate siturile arheologice si de chefurile bahice de la muzeul satului curtisoara pe care-l patroneaza…

  8. Lăsați Magistrul să își facă treaba, alfel „pas de documentes, pas d’histoire”!
    De numele Vilau s-a auzit, de Hortopan, nici pomenit…!
    Citius, altius, fortius, Cosmine!
    Vive et valeque!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here