Muzeul Crucilor din Gorj, inaugurat la Măceşu

1046

Satul Măceşu din Târgu-Cărbuneşti a fost ieri gazda unui eveniment deosebit: inaugurarea Muzeului Crucilor din Gorj. Zeci de cruci şi troiţe din lemn, luate din toate colţurile judeţului, au fost aduse în curtea fostei şcoli din Măceşu, unde pe viitor se doreşte înfiinţarea unui adevărat complex muzeal. Inaugurarea Muzeului Crucilor, considerat a fi singurul de acest fel din lume, este unul dintre evenimentele incluse în programul „Săptămânii turismului gorjean”, ce a debutat luni şi se va încheia duminică.

Singurul muzeu din Oltenia dedicat exclusiv crucilor şi troiţelor de lemn a fost inaugurat ieri în satul Măceşu, din localitatea Târgu-Cărbuneşti. Zeci de cruci şi troiţe din lemn originale, unele vechi de mai bine de un secol, luate din toate satele judeţului, au fost aduse în curtea fostei şcoli din Măceşu pentru a încânta privirile tuturor celor care vor trece pragul acestui muzeu, poate unic în lume. Iniţiativa înfiinţării acestui muzeu îi aparţine directorului Palatului Copiilor din Târgu-Jiu, Pompiliu Ciolacu. „Această zi va rămâne întipărită în memoria mea ca fiind cea mai importantă, cea mai bogată, cea mai fericită zi, când în acest sătuc în care mă uit şi îmi văd copilăria a venit atâta lume bună. Asta mă face să cred că ideea pe care am avut-o nu a fost rea. Deşi pentru o parte din săteni poate ceea ce văd aici li se pare un nimic, pentru oamenii care cunosc cu adevărat cultura, este ceva de nedescris. Cred că ar fi bine să facem aici un schit încât tot timpul uşa acestui muzeu să fie deschisă, încât tot timpul uşa bisericii să fie deschisă, încât toţi cei care vor să se închine, să se roage, să fie bineveniţi oricând”, a declarat Pompiliu Ciolacu la inaugurarea muzeului. Pe viitor, la Măceşu se doreşte înfiinţarea unui adevărat complex muzeal în care să se regăsească tot ceea ce ţine de arta lemnului. „Este doar începutul unui proiect pentru că ne dorim ca într-o perioadă relativ scurtă de timp aici să fie un adevărat complex muzeal. Deocamdată este amenajată doar partea exterioară a Muzeului Crucilor. Urmează să se rezolve şi clădirea fostei şcoli de la Măceşu, astfel încât în interior să existe un muzeu, o colecţie muzeală, în care să fie prezent tot ceea ce înseamnă în ultimă instanţă obiect de cult, care este legat de arta lemnului, tot ceea ce ţine de zona aceasta. Mai mult decât atât, intenţionăm ca anul următor să instituim şi o tabără de pictură icoane pentru copii, astfel încât tot ce se va realiza să intre în patrimoniul acestui muzeu. Localitatea va câştiga enorm de pe urma acestui muzeu”, a precizat Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.

Călinoiu: „Judeţul Gorj este unul dintre cele mai frumoase din ţară”
La inaugurarea Muzeului Crucilor a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu. „Turismul gorjean este unul atipic, are multe componente şi se bizuie pe ceea ce are mai important judeţul Gorj, o bogăţie istorică, o bogăţie a tradiţiilor, o bogăţie a valorilor şi personalităţilor din Gorj. Este unul din judeţele cele mai bogate, cele mai frumoase. Eu zic că niciodată nu e prea târziu să fim uniţi ca astăzi, aici, să scoatem în evidenţă ce multă vreme a stat izolat în acest sat, un punct cu o importanţă culturală deosebită la nivelul judeţului Gorj. Iată că a venit momentul şi nu e deloc prea târziu pentru că va face bine celor mici care sunt prezenţi aici. În perioada imediat următoare programul va fi şi mai îmbunătăţit şi va face bine zonei”, a declarat acesta. De la inaugurarea muzeului de la Măceşu nu putea să lipsească edilul oraşului Târgu-Cărbuneşti. Mihai Mazilu s-a declarat mândru de faptul că este primarul unui astfel de oraş, „binecuvântat de acolo de Sus”: „Iată că în aceste vremuri de criză, şi economică şi politică, s-a găsit resursa sufletească şi financiară necesară să ne mai aplecăm puţin sufletul şi capul la acest act care se numeşte cultură. Este un muzeu închinat simbolului creştinătăţii şi ortodoxiei – crucea. Iată că în Cărbuneşti se îmbină arta de a face ceva şi actul de cultură, care este un lucru extraordinar. Cineva de acolo de Sus s-ar părea că a binecuvântat acest ţinut gorjean. Sunt mândru că sunt primar de Cărbuneşti”, a spus edilul din Târgu-Cărbuneşti. La inaugurarea muzeului a fost invitat şi directorul Muzeului de Etnografie din Craiova, Cornel Bălosu, care a vorbit despre semnificaţia crucii în comunitatea ţărănească. „Crucea este un artefact de excepţie; nu este doar artefact, este un semn de excepţie şi este un simbol cu o semantică atât de cuprinzătoare încât ai senzaţia la un moment dat că eşti depăşit întrutotul. În general crucea este mijlocitoare între om şi Dumnezeu, tocmai pentru că înlesneşte echilibrul între lumi. Acest echilibru este esenţial pentru comunitatea ţărănească”, a explicat acesta.

Cruce veche de mai bine de un secol
Cea mai veche cruce expusă în muzeul de la Măceşu este una tip troiţă, veche de mai bine de 130 de ani. A fost adusă din Vladimir iar acum urmează să fie restaurată. „Este un obiect foarte valoros, o să trebuiască să-l restaurăm, este o cruce tip troiţă. În acest muzeu avem patru tipuri de cruci: cruci de căpătâi, care se puneau la capul mortului, cruci de pomenire, cruci de izvoare şi cruci de trecere. Eu caut în continuare şi probabil că peste 2-3 ani, acest muzeu pe care eu îl consider unicat în România, va avea o valoare inestimabilă, va fi un unicat în ceea ce reprezintă ornamentala pictură de cruce dar şi sculptura din zona Cărpiniş, Novaci, Baia de Fier”, a promis Pompiliu Ciolacu.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.