Muşchi ţigănesc şi urechi de porc, contaminate cu o bacterie periculoasă

1529

O bacterie extrem de periculoasă, care poate afecta atât sistemul nervos, cât și sistemul digestiv, a fost detectată la două produse specifice sărbătorilor de iarnă. Aproape două tone de mușchi țigănesc și urechi de porc snacks au fost retrase de la comercializare, a precizat Mihai Ponea, vicepreședintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentele.
„Distribuția acestor produse a fost făcută pe câteva state membre, Italia, Germania, Belgia, Spania, și în peste 10 județe din România. S-au dispus imediat controale la aceste unități, prin sistem rapid de alertă am notificat celelalte state europene, iar pe această cale atrag atenția comercianților și marilor rețele care comercializează produse și preparate din carne de porc în această perioadă să depoziteze, să transporte să manipuleze aceste produse în condițiile prevăzute de lege, că altfel avem situații de acest gen”, spune vicepreședintele ANSVSA.
Instituția a dispus informarea consumatorilor. „Dacă cetățenii au în dulap, în frigider, aceste două produse contaminate cu Listeria, sunt rugați de îndată să îl readucă în magazin să își primească banii, sau îl arunce de îndată. Menționăm că această bacterie, Listeria monocytogenes, este extrem de periculoasă, este una din cele mai mari provocări ale lumii în acest moment în ceea ce privește bacteriile datorită mobilității pe care o are și datorită ravagiilor pe care le poate face atât la sistemul nervos, cât și la sistemul digestiv prin toxiinfecții alimentare extrem de grave. Ce este important, că această bacterie se poate lupta cu organismul până la 30 de zile, adică este foarte greu să efectuăm și ancheta epidemiologică să ne dăm seama că e de la produsul x pe care l-am mâncat acum trei săptămâni”, a adăugat Mihai Ponea.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here