Municipiul Târgu-Jiu poate fi „Oraşul reciclării 2014”

336

Târgu-Jiul participă la campania de reciclare selectivă “Oraşul Reciclării 2014”, alături de alte peste treizeci de municipii din ţară. Cetăţenii sunt rugaţi să sprijine acţiune, pentru ca municipiul nostru să fie declarat câştigător. Marele premiu este o zonă eco wi-fi, un spaţiu inedit de relaxare, 100% eco şi cu acces liber la internet în valoare de 12.000 euro.

Competiţia „Oraşul Reciclării 2014” a fost lansată la începutul acestui an şi ia sfârşit pe 30 iunie.  Cetăţile înrolate în competiţia „Oraşul Reciclării”  sunt 32 de municipalităţi în care Eco-Rom Ambalaje susţine dezvoltarea serviciilor de colectare separată au răspuns pozitiv chemării la luptă: Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti-Sectoarele 3 și 6, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Focşani, Iaşi, Mediaş, Roman, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Slobozia, Târgu Jiu, Tulcea, Zalău, Bârlad, Brăila, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Ploieşti, Slatina, Suceava, Târgu Secuiesc, Vaslui.
Primăriile înscrise în competiţie se vor lupta pe mai multe „fronturi”: cel al calităţii serviciilor de colectare separată a deşeurilor de ambalaje, al celor mai bune „muniţii” de conştientizare şi mobilizare a populaţiei pentru a separa deşeurile şi, în final, al celor mai mari cantităţi de deşeuri de ambalaje colectate.

Marele premiu, o zonă eco wi-fi
La finalul celor 6 luni, câştigătorul va obţine titlul de Oraşul Reciclării şi marele premiu: o zonă eco wi-fi, un spaţiu inedit de relaxare, 100% eco şi cu acces liber la internet în valoare de 12.000 euro.
Deşeurile şi gestiunea lor sunt o prioritate, dar şi o provocare, obligaţia reducerii cu 15% a deşeurilor depozitate fiind o misiune dificilă a autorităţilor locale, dar nu imposibilă. Eficienţa în domeniul serviciilor publice nu poate exista decât prin implicare, obiective comune şi strategii pe termen lung.
Cele 32 de municipalităţi înscrise în competiţie însumează peste 4 milioane de locuitori din totalul de 9 milioane care au acces la sistemul de colectare separată a deşeurilor de ambalaje cu sprijinul Eco-Rom Ambalaje. Organizaţia a demarat primele proiecte pilot de colectare separată a deşeurilor de ambalaje, în parteneriat cu autoritatea locală şi operatorii de salubritate desemnaţi, în anul 2005. În timp, a dezvoltat un model de parteneriat care a condus la dezvoltarea serviciilor publice de profil în peste 450 localităţi. Investiţiile cumulate, constând în infrastructură de colectare separată pusă la dispoziţia populaţiei (containere colorate şi saci pentru fiecare tip de material: hârtie, sticlă, plastic şi metal), se ridicau la 22 milioane lei la finalul anului 2012.
Competiţia Oraşul Reciclării este realizată sub patronajul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice şi în colaborare cu Asociaţia Municipiilor din România şi cu Institutul pentru Politici Publice.

Apel către cetăţeni
Municipalitatea face un apel către cetăţenii din Târgu-Jiu în vederea depozitării gunoaielor în mod corect. „Populaţia trebuie să ştie că se acordă puncte foarte multe pentru cantitatea colectării, dar mai ales pentru calitate. Plasticul trebuie pus la plastic, hârtia la hârtie, şi fierul la fier. În cazul în care vor fi găsite şi alte fracţii în containerele respective vom fi depunctaţi”, a menţionat Ionuţ Jilăveanu, şeful Serviciului Gospodărie Comunală din cadrul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here