Municipalitatea promite investiţii de peste 100 de milioane euro, la Târgu-Jiu

321

Odată cu aprobarea bugetului local pe anul curent, administraţia din Târgu-Jiu va da startul lucrărilor de investiţii, precum şi pregătirea unor documentaţii în vederea accesării fondurilor europene. Dacă există lucrări privind modernizarea infrastructurii rutiere, începute în 2015 şi care vor continua în 2016, din această primăvară obiective noi se conturează pe lista de investiţii a municipalităţii.

300 de miliarde de lei vechi din bugetul local, fonduri guvernamentale de circa 25 milioane euro şi proiecte ce vor fi depuse în vederea primirii de finanţare europeană în cuantum de peste 120 milioane euro! Cu aceste cifre va defila municipalitatea de la Târgu-Jiu în 2016 şi în următorii ani.
Deoarece multe străzi din municipiu au fost afectate datorită modernizării sistemului de alimentare cu apă şi canalizare prin programul POS Mediu, în 2016, Primăria Târgu-Jiu va continua programul de reabilitare al străzilor. “Parte din aceste străzi au fost modernizate anul trecut, dar unele continuă pentru finalizare în 2016 – Bulevardul Vasile Alecsandri, 16 Februarie, Dobrogeanu Gherea, acolo unde trebuie turnat stratul de uzură pentru că în acea zonă s-a realizat şi un colector principal pentru preluarea apelor pluviale. Peste râul Jiu avem două lucrări mari: modernizare strada Luncilor în totalitate şi strada Panduri. În afară de modernizarea acestor două, sunt începute acolo şi lucrări pentru realizarea colectorului principal pentru colectarea apelor pluviale. În urma documentaţiilor ce vor fi elaborate în cursul acestui an, vrem să demarăm lucrări de investiţii pentru realizarea colectoarelor pluviale pe strada Meteor, cu toate ramificaţiile ei. (…) Sunt prioritare la modernizare şi acele străzi pe care au fost finalizate lucrările tehnico-edilitare: Lt. Col. Dumitru Petrescu, Nicolae Grigorescu, Griviţa, Lujerului, Minerilor, Mioriţei”, a declarat Marius Ionescu, directorul tehnic al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.

Reţele de canalizare la Preajba şi Drăgoieni
Primăria Târgu-Jiu promite pentru această primăvară demararea lucrărilor de introducere a reţelelor de canalizare în zonele Drăgoieni şi Preajba, unul dintre proiecte fiind deja în fază de desfăşurare a licitaţiei de achiziţie publică. “Vorbim despre canalizare menajeră zona periurbană Drăgoieni, cu peste 11 km de reţea de canalizare menajeră, o lucrare dificilă pentru că se desfăşoară de-a lungul drumului naţional, pe stânga şi dreapta; peste 800 de gospodării vor beneficia de această canalizare menajeră în acea zonă. Prin realizarea acestei lucrări, se creează condiţii pentru a demara partea de proiect pentru canalizare menajeră în zona Preajba, partea de incintă localitate componentă; vrem să corelăm acel proiect cu cel de la Drăgoieni care va începe în această primăvară. (…) Vom finanţa din bugetul local reabilitarea reţelelor de canalizare menajeră din cartierul Debarcader; în zona Griviţa sunt 3,9 km de reţele de canalizare finanţate din bugetul local; în cartierul Olari se va reabilita sistemul de canalizare ce presupune 800 metri reţea, zona Teilor e prinsă, de asemenea, 400 metri, zona Şişeşti va fi racordată la canalizarea din strada Hidrocentralei. În zona Dumitru Petrescu, se vor realiza inclusiv racorduri de concesiune pentru a prelua partea de blocuri în noua canalizare”, a mai spus directorul tehnic al Primăriei Târgu-Jiu.
În zona alimentării cu gaze naturale, sunt proiectele deja pregătite pentru străzile Emil Cioran, Petre Ţuţea, Titu Liviu, George Călinescu, Eugen Lovinescu, Prelungire Panduri. O bună parte dintre aceste proiecte sunt deja aprobate de furnizorii de utilităţi, va urma procedura de licitaţie, astfel că în primăvară se vor demara lucrările. În ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică, odată cu încheierea sezonului rece, municipalitatea va demara lucrările pe strada Alexandru Odobescu, o zonă unde sunt circa 70 de gospodării, unele finalizate, altele în anumite stadii de construcţie.

20 de noi blocuri, reabilitate
Anul trecut, la o nouă serie de blocuri din zona centrală a municipiului Târgu-Jiu au fost demarate lucrările de reabilitare termică, proiecte care presupun ca şi finanţare parte din bugetul local, fonduri guvernamentale şi o parte de la asociaţia de proprietari.
Lucrările neîncheiate în 2016 îşi vor găsi finalizare în prima parte a anului curent, iar alte 20 de blocuri au documentaţiile pregătite, urmând a fi organizată licitaţia.
“Vor continua acele lucrări pentru blocurile din zona centrală, Popa Şapcă – Unirii, dar pentru acest an sunt prevăzute 20 de blocuri de locuinţe ce vor fi reabilitate termic, de pe străzile Victoriei, Unirii, Traian, Bulevardul Constantin Brâncuşi. Avem elaborate proiectele tehnice, au fost obţinute autorizaţiile de construire, sunt în procedură de licitaţie şi odată cu finalizarea acesteia, vom da ordinul de începere”, a precizat Marius Ionescu.
Toate blocurile care vor intra în reabilitare vor beneficia de toate lucrările prevăzute în Ordonanţa 18/2009, chiar şi de schimbarea tâmplăriei din apartamente. Acestor lucrări li se adaugă şi izolarea termică a pereţilor exteriori, izolarea termică a planşeului podului (hidroizolare şi termoizolare), izolare termică subsol, înlocuire tâmplărie la spaţiile comune.
Odată cu deschiderea sesiunilor de finanţare prin programele europene, Primăria Târgu-Jiu va aplica în vederea obţinerii de fonduri cu câteva proiecte a căror valoare se ridică la circa 120 milioane euro.
Este vorba de modernizarea în totalitate a reţelei de transport în comun, punerea pe picioare a proiectului de management integrat al traficului, precum şi realizarea de pasaje pietonale subterane în zona Piaţa Mare – Bulevardul Constantin Brâncuşi.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here