Municipalitatea este pregătită pentru sacrificarea mieilor

246

Ca în fiecare an, în perioada dinaintea Sărbătorilor Pascale, Primăria Municipiului Târgu-Jiu pregăteşte zona în care vor fi sacrificaţi mieii. Şi de această dată, activitatea se va desfăşura în zona Litovoi, luându-se toate măsurile pentru a nu exista probleme. Pentru sacrificare, crescătorii de animale vor plăti o taxă de 7,1 lei pe miel sau ied.

Conform tradiţiei, în perioada premergătoare sărbătorilor de Paşti se ştie că în zona Litovoi municipalitatea amenajează o platformă pentru sacrificat miei. Activitatea este coordonată de SC EDILITARA PUBLIC. “Avem aprobările de rigoare cu condiţia desfăşurării acestei activităţi cu respectarea normelor legale de igienă şi de securitate. Crescătorii de animale trebuie să prezinte documente de provenienţă a mieilor şi documentele sanitar-veterinare de la medicul din zona respectivă, care să ateste că animalele sunt sănătoase. Pentru sacrificare vor plăti o taxă de 7,1 ron pe ied sau pe miel”, a confirmat Alexandru Zaharia, directorul societăţii EDILITARA.

IMG_4393Două zone la platforma de sacrificare
Platforma de sacrificare a mieilor şi iezilor, din zona Litovoi, va fi compusă din două zone, respectiv zona propriu-zisă de sacrificare şi zona de comercializare. Ambele vor fi amenajate corespunzător; zona de sacrificare va fi împrejmuită cu panouri în aşa fel încât să nu fie văzut de publicul larg modul de sacrificare. “Sacrificarea se va face după normele europene şi cu indicaţii date de Direcţia Sanitar Veterinară Gorj, prin procedeul de asomare. Avem un specialist pentru acest procedeu. După ce cumpărătorul şi-a ales mielul şi a fost sacrificat, el va fi dus în cealaltă zonă liberă, unde vor fi cârlige pentru expunere şi va fi cântărit şi cumpărat de către cetăţean”, a precizat Zaharia. Luni dimineaţa va începe activitatea de amenajare a platformei. Din experienţa anilor trecuţi, s-au făcut sacrificări începând de marţi după-amiază; vârful va fi joi, vineri şi sâmbătă, după cum aproximează reprezentanţii municipalităţii. “Platforma va fi dotată cu apă curentă, cu sistem de canalizare, cu europubele etanşe, în aşa fel încât să putem recupera şi pieile şi splinele, pentru că splinele sunt considerate a fi toxice; ele vor fi depozitate în congelatoarele noastre şi vor fi predate către o societate care ulterior le va neutraliza. De asemenea, platforma va fi iluminată, în cazul în care activitatea va începe de dimineaţă sau se va prelungi seara târziu, deşi spre seară platforma va fi închisă şi igienizată, în aşa fel încât în dimineaţa următoare platforma să fie curată”, mai spune Zaharia.

Amenajarea infrastructurii din zona Litovoi, pe lista municipalităţii
Până săptămâna viitoare, trebuie amenajată toată infrastructura aferentă zonei Litovoi. “Toată zona Litovoi va intra săptămâna aceasta într-o curăţenie, într-o reabilitare. Vor fi amenajate locuri de parcare, astfel încât cei care vin în zona Litovoi să poată merge să îşi cumpere un miel şi să plece liniştiţi. Vom conta pe sprijinul Poliţiei Locale şi cel al Poliţiei Române. Sperăm să fie acoperite toate cererile pe care le au cetăţenii municipiului. Vor fi mai multe căi de acces, fiind posibil să mutăm accesul peste podul de la Hidroconstrucţia, dacă va fi redirecţionată circulaţia rutieră”, conchide Alexandru Zaharia, directorul societăţii EDILITARA PUBLIC Târgu-Jiu.
Astfel, începând de săptămâna viitoare, târgujienii îşi vor putea achiziţiona carne de miel sau de ied din târgul Litovoi. Ca şi în anii trecuţi se preconizează că vor fi sacrificaţi în jur de patru mii de miei.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here