Municipalitatea demarează lucrările de reamenajare a cartierului Obreja

1585

În mai puțin de doi ani de zile, cartierul Obreja din municipiul Târgu-Jiu va căpăta o nouă înfățișare, uitând astfel de statutul de zonă marginalizată. Ieri, Primăria Târgu-Jiu a susținut conferința de lansare a unui proiect cu finanțare externă ce presupune amenajarea a trei părculețe în Obreja.

Prima investiție de acest gen a fost prezentată, ieri, de către oficialii Primăriei Târgu-Jiu, aceștia din urmă promițând că în Obreja nu vor fi amenajate strict doar parcuri cu locuri de joacă, ci se va începe cu adevărat modernizarea zonei. ,,Este vorba de unul dintre cele trei proiecte pe care le avem în zona Obreja. Este un proiect finanțat pe Axa Prioritară 4. obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea regenerării fizice, economice și sociale a comunităților marginalizate din cartierul Obreja, prin amenajarea unui părculeț în suprafață de 998 metri pătrați. Obiectivele specifice ale proiectului sunt amenajarea unui părculeț, dotat cu bănci, coșuri de gunoi și stâlpi de iluminat, amenajarea de spații verzi în suprafață de 408 metri pătrați, realizarea de alei pietonale 227 mp, de alei carosabile 363 mp. Perioada de implementare a investiției este 6 septembrie 2019-31 decembrie 2020, deci 16 luni. Mulțumim partenerilor noștri, Școala Gimnazială ,,Ecaterina Teodoroiu”. Vom avea trei proiecte în acea zonă. Avantajele sunt determinate de amenajarea zonei, pentru că sunt prinse și alte lucrări. Dăm viață unei zone care, până în acest moment, nu a prea fost pusă în valoare”, a declarat Marcel Romanescu, primarul municipiului Târgu-Jiu.

Urmează procedura de licitație
Corina Șuță, manager de proiect și șefă a Biroului de Programe și Politici Comunitare din cadrul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu, spune că primele măsuri în demararea proiectelor vor fi luate chiar de săptămâna viitoare. ,,Obiectivul propus, amenajarea părculețului, este situat în intravilanul orașului, în zona de nord, zonă ce este marginalizată ca urmare a lipsei precare a spațiilor de locuit, lipsei locurilor de muncă și lipsei unor utilități de tipul celor pe care le amenajăm prin acest proiect, respectiv spații de joacă și locuri de petrecere a timpului liber. În prezent zona nu este plantată, iar în perioadele secetoase se constituie ca o sursă de praf, în perioadele umede avem noroi și mirosuri neplăcute.Terenul este străbătut de un canal de colectare și drenaj, cel care străbate întregul oraș pe direcția est-vest. Canalul este acoperit în zona studiată cu dale prefabricate și terenul din jur agresează, din punct de vedere estetic, zona. Terenul este din domeniul public, iar în zonă sunt asigurate toate utilitățile necesare funcționării și întreținerii obiectivului pe care îl creăm: apă, canalizare, energie electrică, telecomunicații. Este unul dintre cele trei părculețe pe care le amenajăm în zonă, sunt lipite unul de altul.
Prin acest proiect vom realiza reabilitarea colectorului de canalizare, aleile pietonale, aleile carosabile din beton, și vom amenaja zona de spațiu verde. Zona va fi echipată cu stâlpi de iluminat cu panouri fotovoltaice și supravegheată cu camere de luat vederi. Proiectul prevede, de asemenea, ca măsuri complementare să se asigure măsuri de tip soft, care vor duce la creșterea ocupării profesionale. În acest sens, noi avem un parteneriat încheiat cu Școala Gimnazială ,,Ecaterina Teodoroiu” care ne pune la dispoziție un spațiu în care mediatorul școlar, ce este tot al școlii, împreună cu reprezentantul nostru de la Biroul de Relații cu Rromii vor asigura timp de câte două ore pe săptămână servicii pentru membrii comunității, de tipul: să identifice potențiale cursuri de formare sau calificare profesională, să găsească locuri de muncă, să își întocmească dosarele de angajare, CV-urile, și îi vor ajuta și cu alte informații despre serviciile oferite de către administrația publică. Suntem în faza de lansare a achizițiilor. Va fi o achiziție pentru toate cele trei proiecte, pentru că sunt interconectate, dar măsurile vor începe chiar de săptămâna viitoare. De asemenea, vom mai avea complementaritate cu proiecte mai vechi făcute în zonă, de exemplu cabinetul medical Speranța, care ne va pune la dispoziție spații pentru întâlniri. Este un proiect care, deși mic ca și valoare și ca tip de lucrări, va conduce la dezvoltarea zonei prin aceste măsuri integrate”, a precizat Corina Șuță.Proiectele pentru alte două părculețe în cartierul Obreja urmează a fi prezentate în aceste zile. Prima investiție ce a fost prezentată, ieri, are o valoare de puțin peste 543.000 de lei.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here