Muncă multă pe bani puţini – Noi reduceri de personal, la Centrul Maternal

416

centrul maternal (8)Centrul Maternal din Târgu-Jiu ar putea rămâne, începând din noiembrie, cu mai puţin angajaţi. Numărul acestora este, oricum, cu cinci mai mic decât prevede organigrama, instituţia descurcându-se destul de greu în această situaţie. Aşa se face că deja serviciul de permanenţă este realizat de câte o singură persoană iar în ceea ce priveşte paza, aceasta este asigurată de către salariaţii centrului.

Reducerile de personal ar putea afecta, începând de luna viitoare, şi Centrul Maternal din Târgu-Jiu. Acesta oricum funcţionează cu personal mai puţin decât prevede, în acest moment, organigrama. “Avem 27 de angajaţi faţă de 33 cât sunt în ştatul de funcţii. Oamenii au plecat în străinătate şi am rămas cu posturile neacoperite. Oricum ne este greu şi aşa. Noi vrem să scădem din organigramă tocmai cele cinci posturi pe care nu le avem ocupate”, a declarat Gheorghe Milosteanu, directorul Centrului Maternal Târgu-Jiu. Pentru a se stabili de unde se mai poate reduce şi în ce fel, în prezent la sediul instituţiei se fac analize de către o comisie din partea Consiliului Judeţean Gorj care, până la începutul lunii viitoare, trebuie să ajungă la o concluzie. Soluţiile pe care această comisie le va găsi, vor fi supuse aprobării în şedinţa de consiliu.

Angajaţi plurivalenţi, de nevoie

centrul maternalÎncercând să se descurce cum poate, directorul Centrului Maternal a suplinit atribuţiile angajaţilor pe care îi are. Aşa se face că paza este asigurată de către aceştia, pe aceeaşi bani. De asemenea, serviciul de permanenţă este asigurat de către o singură persoană, de obicei asistentă, care, la nevoie, trebuie să îndeplinească toate funcţiile. “Ne asumăm nişte riscuri, nu avem ce să facem. Cine face permanenţa trebuie să facă şi de pază, să aibă grijă de copii, să le ofere asistenţă în caz de nevoie…nici nu ştie ce să facă mai întâi”, a mai spus Milosteanu.

Potrivit acestuia, angajaţii pe care îi are în acest moment se descurcă la limită cu toate lucrurile pe care trebuie să le facă şi niciunul nu trebuie să plece. “Dacă Guvernul crede, spre exemplu, că ne putem descurca fără fochişti, noi spunem că nu este aşa. Noi nu avem o centrală de apartament, avem o centrală mare, care trebuie să facă faţă la toată clădirea şi care trebuie manevrată de către specialişti. Doamne fereşte să se întâmple şi la noi ce s-a întâmplat la Maternitatea din Giuleşti. Nu cred că suntem într-un pericol de acest gen dar totuşi, la noi sunt foarte multe responsabilităţi. E foarte greu ca o singură persoană să poarte de grijă la 16 copii”, a completat directorul.

Centrul e plin până la refuz

Asistentele din alte instituţii de acest gen fug de Centrul Maternal, pentru că este vorba despre salarii mici, foarte multă responsabilitate şi muncă la fel de multă. Salariile angajaţiilor acestei instituţii se situează între 1 500 de lei, cât ia directorul lunar, şi 560 de lei cât ia o educatoare. Din fericire, însă, legea lasă la latitudinea consiliilor judeţene decizia de a tăia şi restructura şi mai ales din ce sector. Milosteanu spune că speră că toţi consilierii vor înţelege situaţia în care se află instituţia pe care o conduce.

“Dacă se ajunge să se reducă la noi din posturi, eu voi refuza, în şedinţa de consiliu, să votez această decizie. Sper că vor fi şi alţii de partea mea. Mai mult de atât nu ştiu ce să fac”, a mai spus Milosteanu. În prezent, în Centrul Maternal din Târgu-Jiu se află internate nouă mame cu 16 copii, adică peste capacitate, iar în Centrul de Zi sunt înscrişi 20 de micuţi.

Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here