Munca la negru, sancţionată drastic

217

itm inscrAngajaţii Compartimentului Relaţii de Muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj continuă activitatea săptămânală de verificare a societăţilor care nu respectă prevederile legale de muncă şi folosesc oameni fără a le face contract individual, însă folosindu-se de serviciile acestora la negru.

Astfel, inspectorii de muncă au efectuat un număr de 55 de controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale. În urma acestora, inspectorii de muncă au depistat 12 societăţi care utilizau munca la negru şi astfel au fost aplicate sancţiuni în valoare totală de 96.000 de lei. Respectivele societăţi aveau la muncă fără forme legale 32 de bărbaţi. Toate societăţile verificate de inspectorii de muncă gorjeni aveau ca domenii de activitate comerţul, construcţiile şi jocurile de noroc. Tot în urma celor 55 de controale, alţi şase angajatori din judeţul nostru au fost amendaţi pentru diverse nereguli găsite în timpul controalelor, iar valoarea amenzilor aplicate acestora a fost de 13.500 de lei. Şi reprezentanţii Compartimentului Sănătate şi Securitate (SSM) în Muncă au efectuat pe parcursul zilelor anterioare un număr de 36 de controale de verificare privind respectarea prevederilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă. „Compartimentul SSM a verificat modul de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă în sectoarele industrie şi comerţ. Au fost aplicate un număr de 58 sancţiuni, în valoare de 20.500 de lei”, a declarat Gheorghiţă Cusma, purtător de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.

Principalele motive pentru aplicarea sancţiunilor au fost instruirea necorespunzătoare a personalului, neefectuarea controlului medical periodic, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare şi neefectuarea evaluării riscurilor.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here