Nereguli, depistate de ITM Gorj

392

Nerespectarea prevederilor legale privind timpul legal de muncă, repaosul săptămânal şi cele privitoare la Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor au fost doar unele dintre neregulile sancţionate de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj. Societăţile sancţionate de către inspectori, în perioada 13-17 ianuarie 2014 au sediile în Târgu-Jiu, Peşteana Jiu, Bîlteni, Orşova – jud. Mehedinţi cu punct de lucru în Complexul Păltiniş din municipiu.

Inspectorii de muncă, din cadrul ITM Gorj, au efectuat săptămâna trecută  34 de controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. Nu au fost depistaţi angajatori care să presteze activitate cu persoane fără forme legale de angajare.  “În acest sens au fost aplicate nouă sancţiuni contravenţionale la şapte angajatori, dintre care 8 sunt amenzi în valoare totală de 15.500 lei. Angajatorii cu probleme  au sediile în Târgu-Jiu, Peşteana Jiu, Bîlteni, Orşova – jud. Mehedinţi cu punct de lucru în Complexul Păltiniş din municipiu. Motivele principale ale aplicării amenzilor au fost: nerespectarea prevederilor legale privind timpul legal de muncă, repaosul săptămânal şi cele privitoare la Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor”, a declarat George Romanescu, inspector-şef la ITM Gorj.

Neconformităţi, în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă
În domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, inspectorii ITM au desfăşurat 37 controale pentru respectarea prevederilor legale, în care au fost depistate 29 de neconformităţi, care au fost sancţionate contravenţional cu amenzi în valoare de 22.000 lei. Principalele neconformităţi pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă, neasigurarea organizării şi funcţionării comitetului de securitate şi sănătate în muncă, instruire necorespunzătoare a personalului, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare ale echipamentelor de muncă, neefectuarea controlului medical periodic, truse medicale incomplete la locurile de muncă.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here