Muncă la negru la o sală de jocuri de noroc şi la o spălătorie auto

645

Munca fără forme legale de angajare este încă o practică întâlnită în rândul firmelor din Gorj, deşi sancţiunile aplicate în acest caz sunt unele deloc de neglijat conform legislaţiei în vigoare. Numai în ultima săptămână, salariaţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj au aplicat două sancţiuni contravenţionale pentru că au găsit la firme din judeţ persoane ce munceau la negru.

 

Inspectorii Serviciului Control Relaţii de Muncă din cadrul ITM Gorj au efectuat în ultima săptămână 19 controale dintre care 18 pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. Au fost depistaţi doi angajatori care prestau activitate cu două persoane fără forme legale de angajare. În consecinţă, au fost aplicate două sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 20.000 de lei. Angajatorii depistaţi cu muncă la negru desfăşurau activitate în Târgu-Jiu – spălătorie auto, şi în comuna Plopşoru la o sală de jocuri de noroc.

“Au fost aplicate în total 6 sancţiuni contravenţionale la 6 angajatori, în valoare de 29.500 de lei, sancţiunile contravenţionale fiind aplicate pentru nerespectarea prevederilor din Legea nr. 53/2003 republicată cu modificările şi completările ulterioare şi a legii nr. 108/1999  republicată cu modificările şi completările ulterioare. Principalele deficienţe constatate pentru care angajatorii au fost sancţionaţi sunt: nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal şi la munca suplimentară; neîncheierea, în forma scrisă, a contractului individual de muncă, anterior începerii activităţii; împiedicarea inspectorilor de muncă să exercite, total sau parţial, controlul ori să efectueze cercetarea evenimentelor potrivit prevederilor legale”, se arată într-un comunicat transmis de conducerea ITM Gorj.

Şi reprezentanţii Compartimentului Securitate şi sănătate în muncă au efectuat un număr de 15 controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă  în care au fost depistate 10 neconformităţi pentru care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 8.500 de lei. Controalele efectuate au urmărit, în principal, modul de realizare a măsurilor dispuse în verificările anterioare. Principalele nereguli pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: instruirea necorespunzătoare a personalului,  lipsa instrucţiunilor proprii de la locurile de muncă, neevaluarea tuturor riscurilor existente, nepurtarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie (EIP).
Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here